”Tillgänligheten till psykiatrisk vården alldeles för dålig”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-12

Läs chatten med folkhälsominister Maria Larsson.

Maria Larsson säger: Hej! Nu finns jag här för att svara för era frågor! Maria
Andy säger: Hur har ni praktiskt tänk gå till väga för att få självmordsstatisteken att minska i Sverige? Och anser du Maria att Svensk Psykvård funkar?
Maria Larsson säger: Tillgänligheten till den psykiatriska vården är alldeles för dålig. Därför tillför vi nu mer pengar för att öka antalet platser, särskilt med inriktning på barn och ungdomar. Vi gör en rad insatser för att förebygga självmord som inte gjorts tidigare. Bland annat vill jag införa en Första-hjälpen utbildning för att våga tala med den som mår dåligt.
Rolle säger: Angående förlädrarstödet. Varför ska staten lägga sig i enskilda familjers barnuppfostran? Strider det inte mot kd:s grudideologi att den privata sfären ska vara fri från statlig inblandning?
Maria Larsson säger: Nej, inte alls. Ingen tvingar föräldrarna till något, utan det hela bygger frivillighet. Många föräldrar uppskattar den föräldrautbildning man får under tiden då barnet är under ett år, men saknar stöd när barnen blir äldre. Vi ser föräldrar som de viktigaste personerna för att bygga barns psykiska och fysiska hälsa så stark som möjligt.
Lina Eriz säger: Självmord är en hemsk sak. Men tror du verkligen att samhället helt kan bli kvitt självmorden?
Maria Larsson säger: Med tanke på att nästan alla självmord sker under psykisk ohälsa eller under inflytande av droger, så finns hjälp att få. Det måste vara visionen att ingen ska ta sitt liv, utan få den hjälp man behöver i tid. Någon annan vision är inte möjlig.
säger: Att bygga upp verksamheter som ska syssla med avancerade saker tar tid för det går ju inte att plocka folk från gatan för att bli psykologer och terapeuter. Hur lång tid räknar du med att det tar för att bygga upp den psykvård vi behöver?/Anders gift med en psyksyrra
Maria Larsson säger: Nej, det är riktigt att utbildning tar tid. Därför genomförs heller inte satsningen på psykvården under bara ett år. Satsningen är utlagd flera år i följd.
Manne Eriksson säger: I förslaget fokuserar ni på flickors psykiska ohälsa. Jättebra! Men, pojkar mår ju minst lika dåligt, men skillnaden är att pojkarnas problem göms eftersom de väntas kunna ta hand om det själva. Självmordsstatistiken visar ju att det är fler män än kvinnor som begår självmord. Vad ska man göra om man som pojke eller man mår dåligt?
Maria Larsson säger: Våra insatser för att förebygga självmord riktar sig lika mycket till killar som tjejer, män som kvinnor. Det statistiken säger är att den psykiska ohälsan ökar hos flickor mer än hos pojkar, något vi måste ta på allvar.
säger: Therese säger: Hur kommer arbetet med att ta fram "friskfaktorer" se ut? Vilka är de utvalad kommunerna som ska deltaga?
Maria Larsson säger: När det gäller att ta fram friskfaktorer ska vi ta forskningen till hjälp. Kommuner kan ansöka om att få delta i det här utvecklingsarbetet.
räven säger: Om man tittar igenom era förslag för bättre hälsa inser man rätt snart att förslagen vänder sig till människor som redan lever i goda förhållanden. Jag saknar åtgärder för folk som lever i samhällets utkant. De om några behöver väl hjälp? Vad säger du om det?
Maria Larsson säger: Det stämmer inte alls. Hela folkhälsopolitiken tar sikte på att förbättra situationen för dem som har sämst hälsa. Det preventiva arbetet måste vara starkast där behoven är som störst. Vi satsar på psykiatri, åtgärder mot övervikt, suicidprevention och stöd till föräldrar.
MariaM säger: I dagens sjuksköterskeutbildningen finns inte mer än en vecka psykiatriutbildning, hur se du på det?
Maria Larsson säger: Det verkar vara alldeles för lite, men jag vet också att det varierar mycket mellan olika utbildningsorter.
säger: Hur är det tänkt med alla som mår dåligt och ändå anses arbetsförda med nya regler. Dessa hamnar allt djupare i psykologiska problem och utan ersättning och godkända diagnoser så står man utan hjälp. Det är MÅNGA långtidssjuka som nu mår sämre utan ersättning
Maria Larsson säger: Vårt mål är att få tillbaka långtidssjuka till ett arbete med hjälp av en bra rehabilitering. Mycket pengar satsas nu på bättre rehabilitering.
säger: Vore det inte vettigt att som främsta mål se till att barn och ungdomar har föräldrar som mår bra?En tanke pga av utslagningen av människor när det gäller Försäkringskassan,arbetslöshet,tvångsflyttar,dubbelarbete mm.
Maria Larsson säger: En bra föräldrautbildning som vi vill se ute i kommunerna handlar också om att få ihop livspusslet för föräldrar och underlätta deras tillvaro. Om föräldrar mår bra och har balans i livet, så ökar också förutsättningarna för att barnen mår bra.
Frida säger: Hej! Jag är utbildad folkhälsopedagog, men jobben lyser med sin frånvaro. Varför satsar inte kommuner/landsting på oss som verkligen kan gåra något åt bl.a sjukskrivningar!?
Maria Larsson säger: Jag tror folkhälsopedagog är ett framtidsyrke. Jag vill gärna uppmuntra kommuner och landsting att satsa på folkhälsoarbete och använda denna yrkesgrupp.
Malin säger: Hej! Vad skall göras åt att missbruket av narkotika går lägre och lägre ner i åldrarna? Idag utnyttjas många unga på privata vårdhem! Hur ser ni på det?
Maria Larsson säger: Narkotikamissbruket är mycket allvarligt, speciellt när det sker i de lägre åldrarna. Vi satsar 260 miljoner kronor på drogpreventivt arbete och ungdomar är särskilt prioriterade. Vi måste ha en ordning med hårda kontroller på alla typer av vårdhem, både privata och offenliga. Därför har vi gett länsstyrelserna i uppdrag att med extra pengar öka tillsynen.
Madeleine S säger: När ska man börja jobba förebyggande med frågor som kost, hälsa, diabetes, livsstilsproblem. I stort sett alla våra sjukdomar beror ju på vårat "felaktiga" leverna. I dag får man bara hjälp när man redan är sjuk. Tid finns oftast inte på husläkarmottagningarna att jobba förebyggande.
Maria Larsson säger: Nu! Och det är just vad vi gör idag när vi presenterar regeringens folkhälsoproposition.
Folkhälsostudent säger: Folkhälsomålen som finns är ett bra intiativ, men hur väl efterföljs dem och finns det någon utvärdering? Många kommuner anammar målen i sina folkhälsoplaner men oftast bara för det ska "se bra ut".. Hur ska kommuner gå tillväga för att verkligen satsa på folkhälsan?
Maria Larsson säger: Håller helt med dig. Vi måste ha en bättre uppföljning av målområdena, både lokalt och nationellt. Detta är ett pågående utvecklingsarbete.
Moderator säger: Där avslutar vi chatten. Tack alla läsare för frågorna och tack Maria Larsson för alla svar.
Maria Larsson säger: TACK för era frågor! Maria

ANNONS