Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Jag är nervös att Obama är för oerfaren”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-09-23

aftonbladet.se:s utsända träffar den republikanska familjen Brinkman i Minneapolis

– Ger man staten 10 dollar kommer garanterat sju av dem att gå till spillo i ren byråkrati.

Collin Brinkman är för privatisering.

Därför lägger han sin röst på John McCain den 4 november.

Journalister talar ofta om ögonblicket när en intervju plötsligt lossnar. När man når fram till intervjupersonen och vet att man har en artikel med sig hem till redaktionen.

En förlösande känsla.

Hos familjen Brinkman inträffar det magiska ögonblicket ungefär samtidigt som pappa Collin förevisar sin fjärrstyrda pruttljudsmaskin.

Dessförinnan har samtalet varit lite styltigt. Familjemedlemmarna har inte känts helt bekväma med att ha svenska journalister i sitt hem och frågorna har haltat på överjävlig östgötaengelska.

Men, som sagt, sedan Collin räddat showen känns det som vi kan prata om vad som helst.

Vi fyrar av det tunga artilleriet.

Varför republikanerna?

– Jag är inte särskilt konservativ när det gäller sociala frågor. Däremot när det gäller ekonomi, säger Collin.

– Jag tror inte att staten klarar av att uträtta saker lika effektivt som den privata sektorn. Ger man staten tio dollar kommer den garanterat sju av dem att gå till spillo.

Mitt i karriären

Familjen Brinkman lever i Edina, en villaförort till Minneapolis. Det är klassisk svenskbyggd. På var och varannan dörr står det Carlson, Bergstroem eller Hoaglund.

Collin och Suki befinner sig på den punkt man brukar kalla mitt i karriären. När Aftonbladet är på besök har Labour day just markerat slutet för fyra veckors semester och livet är på väg att hitta sin vanliga rytm igen.

Jobb, skola, träning, läxor.

– I kväll drar fotbollsträningen i gång igen, säger Suki.

Livet kretsar kring jobb och familj. Båda makarna arbetar inom näringslivet. De sticker inte under stol med deras politiska åsikter delvis har formats av den socia miljö de befinner sig i.

”Obama försämrar ekonomin”

Suki växte upp i en demokratfamilj, men omvärderade många av sina värderingar när hon började läsa ekonomi på college.

– Jag tror på entreprenörsanda och har själv drivit ett företag under en period. Jag tycker att man allt för ofta upplever att motivationen saknas i den offentliga sektorn, säger hon.

Steget är inte långt till skattepolitik. Vi betar av det också.

– Jag känner starkt för sociala frågor, men jag känner också att vi inte kan beskatta människor tills de inte har råd att leva sina liv. Det är en sak jag oroar mig för, säger Suki.

Collin går steget längre. Han befarar att den globala ekonomikrisen kan förvärras om Barack Obama vinner valet.

– Ekonomin är i en känslig tipping point just nu. Om skattetrycket höjs i USA kan det skicka ut signaler som förvärrar ekonomin globalt.

Är John McCain en bättre president än Barack Obama?

– Jag är nervös att Obama är för oerfaren. Han är en produkt av sig själv. Han visste tidigt att han ville bli president och bara jobbat med det målet för ögonen, säger Collin.

– Jag ser McCain som en ganska liberal republikan som har en enorm erfarenhet. Tyvärr är han en riktigt dålig talare, jämfört med Obama. Det är tyvärr viktigt för många människor.

Ser ni McCains ålder ett problem?

– Nej, jag tycker att ålder diskrimineras i vårt samhälle. 72 år är inte så mycket, så länge man är frisk.

När aftonbladet.se besöker familjen Brinkman i Edina har Sarah Palin just blivit vald till McCains vicepresidentkandidat. Fortfarande höjs en hel del förvånade ögonbryn åt skrällen.

För de allra flesta är hon än så länge en okänd guvernör från Alaska.

– Jag fick höra talas om henne av en kollega för några dagar sedan. Nu är hon plötsligt vicepresidentkandidat, säger Collin.

Är det viktigt med en kvinna bland kandidaterna?

– Absolut. Det har varit ett bakslag i kvinnofrågan i det här landet. Jag röstar gärna på en kvinna, säger Suki och förutspår den Palineffekt som ska komma bara ett par dagar senare.

– Jag tror att det kommer att bli ett enormt uppsving för republikanerna.

Hur känner ni för George Bush?

– Oj, hur känner jag för Bush. Jag röstade på honom – två gånger. Han har haft två tuffa mandatperioder, säger Collin.

I både USA och Europa har Bushs popularitet minskat till följd av kriget i Irak. Collin är beredd att försvara presidenten till viss del.

– Om han avstått från att gå i i Irak och det visat sig att där fanns massförstörelsevapen skulle han ha fått kritik för det.

Hur har livet förändrats för er sedan terrorattacken den elfte september?

– Vi hade just lämnat barnen vid skolbussen när vi fick höra om attacken. När jag slog på tv:n och såg hur tornen rasade förstod jag att världen aldrig mer kommer att bli den samma, minns Suki.

– Att det finns människor som är beredda att dö för att skada oss är en skrämmande insikt. USA måste ha rätten att försvara sig mot terrorism.