Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Karadzic framträder i rätten

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-31

”Jag har en osynlig rådgivare men har beslutat att föra min egen talan”

Radovan Karadzic framträdde inför krigsförbrytartribunalen i Haag för första gången på torsdagens eftermiddag.

Han satt rakad, med välborstat och klippt hår, i strikt mörk kostym och med allvarlig min. Kontrasten var stor mot bilderna av den storskäggige man med väldiga glasögon som greps nyligen i Belgrad.

Inga advokater satt bredvid honom. Domare Alphons Orie frågade om detta.

– Jag har en osynlig rådgivare men har beslutat att föra min egen talan, svarade Karadzic.

Huvudsyftet med denna första session var att läsa upp åtalspunkterna.

Karadzic skulle sedan få tillfälle att säga huruvida han erkänner domstolen, och hur han ställer sig till anklagelserna. Han får också möjlighet att skjuta upp sitt svar i en månad.

Förberedd

Radovan Karadzics bror Luka Karadzic sade till ryska Izvestija att den serbiske forne ledaren har förberett sig noga, redan innan han greps.

– Han var väl förberedd på ett eventuellt gripande och tror att allt kommer att sluta bra, sade Luka Karadzic till den ryska tidningen.

När Karadzic greps togs hans dator i beslag samt en mängd dokument som han samlat för sitt försvar, sade brodern och tillade att den gripne ”hoppas på hjälp från rysk diplomati”.

Åklagare Serge Brammertz sade innan rättegången inleddes att han – på grund av erfarenheterna från målet mot Slobodan Milosevic – ska se till att föra förhandlingarna effektivt framåt.

– Men naturligtvis kommer det att ta några månader innan åklagarsidan och försvaret är redo att börja. Det blir en komplicerad rättegång, men vi är mycket medvetna om vikten av att vara effektiva, sade Brammertz enligt Reuters.

TT