William Petzäll dömd för narkotikabrott

Publicerad 2012-05-16

William Petzäll.

Riksdagsledamoten William Petzäll har hela tiden förnekat brottsanklagelserna.

I dag dömdes han för narkotikabrott.

– Det här är en helt absurd anklagelse, har William Petzäll tidigare sagt.

Den 6 april fick 23-åriga William Petzäll, tidigare Sverigedemokrat, lämna ett urinprov där påträffades spår av flera narkotikaklassade substanser.

I dag avkunnades domen i målet i Varbergs tingsrätt och Petzäll döms för narkotikabrott till 30 dagsböter.

"Helt absurd anklagelse"

Aftonbladet pratade med Petzäll efter att han åtalats misstänkt för ringa narkotikabrott. Han har hela tiden nekat till brott.

– Det här är en helt absurd anklagelse, sa William Petzäll då.

Han har tidigare tvångsvårdats enligt lagen om vård av missbrukare. Petzäll menar att det finns en förklaring till provsvaren. Han uppges ha fått utskrivet lugnande preparat.

Petzäll tog morfin

Tingsrätten fastslår att William Petzäll har kunnat bevisa att han fått utskrivna läkemedel som innehöll oxazepam och alprazolam. Men hans urin hade även spår av andra narkotikaklassade preparat; 7-amino-klonazepam,  morfin och etylmorfin. De har han däremot inte fått utskrivet från någon läkare.

Enligt domen har åklagaren kunnat bevisa att Petzäll är skyldig till ringa narkotika brott.

Fel att kriminalisera

Riksdagsledamoten är numera politisk vilde men Petzäll har sin huvudfråga klart för sig – missbruk. Han är djupt engagerad i missbruksfrågor och har sagt att han tycker att det är fel att kriminalisera missbruk.

– Det är oerhört märkligt att man ska anses vara kriminell bara för att man har tagit några tabletter. Det är helt obegripligt om man vill att människor ska söka vård, har han tidigare sagt i en intervju med Aftonbladet.

Aftonbladet har sökt William Petzäll för en kommentar.