William Petzäll åtalas för narkotikabrott

Publicerad 2012-03-21

”Det här är en helt absurd anklagelse”

Förnekar brott Riksdagsledamoten William Petzäll, 23, är åtalad för ringa narkotikabrott. Han förnekar brott.

Riksdagsledamoten William Petzäll åtalas nu för ringa narkotikabrott i Varberg.

Enligt åklagaren hade den avhoppade sverigedemokraten flera narkotikaklassade substanser i ett urinprov som lämnades i januari i år.

Själv förnekar William Petzäll brott.

– Det här är en helt absurd anklagelse, säger William Petzäll till Aftonbladet.

Den 23-årige riksdagsledamoten som tidigare har tvångsvårdats enligt lagen om vård av missbrukare, har en förklaring till varför han nu åtalas för ringa narkotikabrott i Varberg.

”Kan inte sluta tvärt”

Den 6 januari i år fick William Petzäll lämna ett urinprov där man påträffade flera narkotikaklassade substanser.

Enligt åklagaren hade William Petzäll inte fått dessa medel förskrivna, men Petzäll uppger att han visst fått lugnande medel utskrivna till sig.

– Jag har fått bensodiazepiner och opiater förskrivna av en klinik för att komma tillrätta med mitt missbruk. Man kan inte bara sluta tvärt utan jag skulle fasa ut det. Polisen sa åt mig att lämna in ett intyg, vilket jag har gjort.

”Ett missförstånd”

Han säger att han hoppas och tror att det har skett någon form av missförstånd.

– Det här är ju inget som hamnar i min receptbank på Apoteket. Jag har lämnat in dokumentation och trodde att jag hade gjort tillräckligt. Jag har inte hört något mer från dem sedan dess.

Är du helt ren nu?

– Ja, det är jag. Men det är inget jag kan garantera att jag är i framtiden. Men det är främst när jag börjar missköta mig på jobbet som det är ett problem.

”Oerhört märkligt”

William Petzäll, som tidigare var Sverigedemokrat, är numera politisk vilde. Han känner ett djupt engagemang i missbruksfrågorna och säger att han tycker att det är fel att kriminalisera missbrukare.

– Det är oerhört märkligt att man ska anses vara kriminell bara för att man har tagit några tabletter. Det är helt obegripligt om man vill att människor ska söka vård, säger han.

Ser du själv ditt tidigare missbruk som ett problem?

– Det är väl klart att ingen använder narkotika för att man satsar på att vara i ett beroende. Det är något som sker omedvetet.

Psykiskt beroende

Han berättar att den tuffa biten för hans del är långt ifrån över.

– Den fysiska abstinensen är den enklaste att hantera. Den går över på en eller två veckor. Men den psykologiska biten kan man få leva med resten av livet.

Upplever du att du har hjälp och stöd av din omgivning? Av vänner, familj och kollegor?

– jag har förstående vänner och familj som stöttar mig och även kollegor utanför riksdagen som är jättehjälpsamma. Men vården är extremt bristfällig.