Hårda nyheterna i fokus i ’Året med kungafamiljen’

Publicerad 2011-12-29

Kungens påstådda skandalbilder och nazistanklagelserna mot drottning Silvias far stod i fokus under SVT:s ”Året med kungafamiljen”.

Så var det inte förra året – då anklagades programmet för fjäsk.

– Vi har lyssnat på kritiken, säger Mikael Hvinlund, projektledare på SVT.

När SVT gick igenom kungafamiljens 2011 i programmet ”Året med kungafamiljen” talade både kronprinsessan Victoria och drottning Silvia ut om sitt hårda år.

– Det har varit ett väldigt jobbigt år. Det gör väldigt ont när ens föräldrar blir omskrivna på det bryska sätt som faktiskt har skett, säger Victoria i programmet.

Drottningen berättar om det hon kallar ”ett mediedrev” efter boken ”Den motvillige monarken” och mediernas rapportering om påstådda skandalbilder efteråt.

”Oerhört sårande”

– Det är oerhört sårande. Det är en situation när man är totalt maktlös, säger hon.

Förra året såg programmet annorlunda ut. När ”Året med kungafamiljen” visades 2010 fick programmet kritik för att ha varit överslätande och fjäskande för kungafamiljen och hovet.

Solklart uppdrag

”Förljugenheten har sällan firat sådana triumfer som i går kväll”, skrev Aftonbladets tv-krönikör Klas Lindberg då.

Mikael Hvinlund, projektledare på SVT, säger att det var naturligt att "Året med kungahuset" i år skulle spegla turbulensen kring det svenska kungahuset 2011.

– Redaktionen gjordes om lite jämfört med förra året, vi har lyssnat på kritiken. Vi ville ha en redaktion som hade mer erfarenhet av nyhetsarbete än nöjesjournalistik. Då blir programmet per automatik annorlunda, säger han.

Uppdraget är ändå att spegla, inte granska kungafamiljen, tillägger han.

– Det finns säkert de som inte uppskattar att programmet är som det är, men vi är nöjda.