Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Beslut om syrisk vapenvila oklart – medan allt fler dör

Publicerad 2018-02-24

FN-förhandlingarna om en vapenvila i östra Ghouta har skjutits upp i flera dagar.

Det är Ryssland som inte är nöjda med resolutionen och intensiva samtal mellan parterna pågår.

Samtidigt dör fler och fler civila i luftattacker. Igår var dödssiffran 400, nu är den uppe i 500.

Följ ämnen
Ryssland

Östra Ghouta utanför Syriens huvudstad Damaskus är det sista området styrt av den väpnade oppositionen.

Sedan en knapp vecka tillbaka har området attackerats hårt i flygbombningar och raketbeskjutningar.

Och läget tilltar. 500 civila har dödats sedan 18 februari, av dem är minst 121 barn, skriver TT. Ytterligare 2.000 har skadats.

Delar av FN:s säkerhetsråd vill därför se en 30 dagar lång vapenvila i området, för att humanitär hjälp ska kunna komma fram med mat och sjukvård.

Bakom initiativet ligger Sverige och Kuwait som har tagit fram resolutionen. Ambitionen var att rösta fram ett beslut redan i torsdags, men omröstningen bokades om till igår fredag. Intensiva förhandlingar pågick hela fredagen och till slut sköts voteringen upp till lördagen.

Svårt att få Ryssland ombord

Problemet har varit att få Ryssland att gå med på resolutionen. Flera världsledare har fördömt situationen i Ghouta och har försökt övertala Putin att gå med på en vapenvila.

Frankrikes president Emanuel Macron och Tysklands förbundskansler Angela Merkel skrev till Putin under fredagen att attackerna är "tydliga brott mot internationell humanitär rätt", enligt The Guardian.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini sa i ett uttalande att "EU saknar ord för att beskriva den fasa som upplevs av folket i östra Ghouta".

”Ser mörkt ut”

– Det ser mörkt ut för att Ryssland ska anta den här resolutionen. Vi har en gräns för hur långt vi kan tänka oss att gå, säger en UD-källa.

Källan uppger att det pågår förhandlingar just nu på stats- och regeringsnivå.

Utrikesminister Margot Wallström är involverad i sista minutensamtal med kollegor från flera håll.

UD-källan menar att Syrien-frågan är mycket känslig.

Nya dödsoffer var dag

– Det är den viktigaste frågan vi har behandlat på länge. Det är nya dödsoffer för var dag som går. Synen på Syrien är oerhört känsligt. Alla har tydliga politiska positioner och man håller på olika parter.

– Men det handlar inte om den politiska situationen i sig. Sverige vill få fram ett eld upphör för att skapa ett lugn och för att humanitär hjälp ska kunna komma fram.

UD-källan säger att man förmodligen kommer att nå ett beslut idag.

– Med största sannolikhet så blir det en omröstning idag klockan 17 svensk tid. Man kan inte förhandla i oändlighet.

19.35 hade parterna fortfarande inte enats. Men det finns hopp – Ryssland gick i sista sekund med på en sista överläggning.

– Det ser fortfarande mörkt ut. Rådet står långt ifrån varan, men mirakel kan ske. Både Ryssland, Kina och Kazakstan har olika invändningar.

Måltavla för regimen

I juli 2012 började rebellstyrkan FSA attackera Damaskus från Ghouta. Regimen attackerade tillbaka, men östra Ghouta har sedan dess varit fortsatt styrt av den väpnade oppositionen. Därför har området också blivit en måltavla för regimvänliga styrkor.

Området har ungefär 400.000 invånare. Både skolor, sjukhus och matmarknader har träffats under bombningarna.

I maj 2017 utsågs östra Ghouta som ett av fyra nedtrappningsområden. Bakom förslaget låg Turkiet, Ryssland och Iran. Trots detta behöll regimen sin blockad och i november förra året inleddes flera flygattacker mot området.

Mycket jordbruksmark ligger i anslutning till Ghouta men på grund av belägringen når inte maten fram till befolkningen. I maj 2017 förstördes många av de tunnlar som fanns för att föra in förnödenheter i staden.