Så påverkas du av de nya lagarna

Publicerad 2012-07-02

Uppdaterad energideklaration från A till G

I samband med halvårsskiftet den 1 juli träder flera nya lagar i kraft.

Bland annat förändras en omstridd formulering i sjukförsäkringen.

Och för den som ska sälja eller köpa villa, finns det skäl att engagera sig lite extra i energideklarationen.

– Man har velat få konsumentintresset mer i fokus och få in energideklarationen betydligt tidigare vid försäljning. Tidigare skulle den finnas med vid kontraktstillfället men nu ska den visas för spekulanter tidigare i processen, säger Jonas Anderberg som är förbundsjurist vid Mäklarsamfundet.

Från A till G

Om energideklarationen är gjord vid annonseringstillfället ska den finnas med då.

– Jag tror att mäklarna kommer ha med det i sin marknadsföring, i annonser på hemsidor.

Vad är mer nytt med energideklarationen?

– Alla energideklarationer kommer att klassas via bokstäver, från A till och med G, där A i det närmaste är en utopi. Ett nybyggt hus får kanske C. I Sverige har vi bra hus så regelverket kommer nog ge mer effekt i andra länder.

Har isolerat vinden

Samtidigt är förhoppningen att även vi svenskar på sikt kommer vidta åtgärder för att få ner vår energiförbrukning i villorna.

– I energideklarationen föreslås ju också åtgärder för att minska energiförbrukningen.

Själv bor Jonas Anderberg i en klassisk 60-talsvilla i Tyresö, söder om Stockholm.

Är den energideklarerad?

–  Nej, jag har inte haft anledning att göra det. Jag har ingen aning om vad vi skulle få för betyg vid en energideklaration, men vi har installerat bergvärme och isolerat vinden i vart fall!

Ändrar i sjukförsäkringen

Nu träder också den omtalade förändringen i sjukförsäkringen i kraft.

I mars meddelade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson (M) att regeringen återgår till de gamla reglerna för de som varit sjukskrivna i 180 dagar.

Det innebär att sjukskrivna från och med nu prövas för arbeten som är "normalt förekommande på arbetsmarknaden” i stället för arbete på den ”reguljära arbetsmarknaden.”

Komma åt grooming

I den uppdaterade lagboken ges polisen också utökad möjlighet att få uppgifter från telebolagen om misstänkta även vid bötesbrott.

Syftet: Komma åt brott på nätet, som grooming, det vill säga när en vuxen tar sexuell kontakt med ett barn.

Om man misstänker brott som kan ge minst två års fängelse, får teleövervakning ske utan att det finns någon skäligen misstänkt person.

Påkörda djur

Andra nyheter vid halvårsskiftet är att domstolarna ska bli säkrare, man förtydligar vad som är grovt vapenbrott och åklagare slipper papperstrassel, då de numera kan lämna in exempelvis stämningsansökningar i elektronisk form.

Dessutom minskar man lidandet för djur som blir påkörda av tåg, genom att låta polisen vidta åtgärder. Varje år inträffar närmare 4 500 krockar mellan tåg och vilda djur.

ANNONS