Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Hon lurades betala 600 000 för fejkarv

Publicerad 2011-10-06

"Du har ärvt 60 miljoner kronor".

Det beskedet fick en 55-årig kvinna från Sundsvall.

Hon betalade 600 000 kronor för att få ut arvet – som aldrig kom.

Sedan flera år tillbaka hade kvinnan, som bor väster om Sundsvall, haft en manlig brevvän i England.

– Hon fick plötsligt papper skickade till sig om att han skulle vara avliden och att han inte hade några arvingar, säger Petter Källman, chef för ekobrottsroteln vid Sundsvallspolisen.

Kontaktades av "finansinspektör"

För knappt två år sedan kontaktades hon via nätet av en man som uppgav att han bodde i Holland och jobbade för en finansinspektion. I början av förra året meddelade han att hon hade fått ett arv.

– Arvet var på sex miljoner euro, runt 60 miljoner kronor, säger Petter Källman.

Enligt instruktionerna behövde kvinnan, för att få ut pengarna, öppna ett konto i en utländsk bank mot en mindre avgift.

Kvinnan fick en bankkontakt. När hon tyckte att kontakten verkade oseriös blev hon hjälpt av den "holländske finansinspektören", och fick kontakt med en annan man som uppgav sig vara advokat.

Bedragarna bearbetade kvinnan i åratal

Men allt drog ut på tiden, och fler skatter och avgifter kom upp. Eftersom kvinnan var så övertygad om att hon skulle få ut arvet, tog hon lån för att täcka det som skulle betalas.

– Det har varit ganska sofistikerat. Man ligger och trålar och har inte speciellt bråttom. De har jobbat länge.

Det hann bli sammanlagt 600 000 kronor som kvinnan lagt ut, innan hon insåg att hon blivit grundlurad.

– Man förundras ju över hur det kan gå så långt. Men det har varit idel avgifter. Det är ett väldigt väl upplagt psykologiskt spel. Snygga dokument med arvssumman på 6 miljoner euro, skatter, restavgifter som den avlidne inte betalat och sedan har det tickat på. De har fingertoppskänsla för hur de ska lägga upp det hela, säger Petter Källman.

Plockades upp i fin bil

När ärendet dröjde allt mer, reste kvinnan reste till slut, för ett par veckor sedan, till Amsterdam.

– Hon blev hämtad i en fin bil och skjutsad till ett ruffigt bostadsområde där hon möttes av en grupp män som krävde pengar av henne.

Då polisanmälde hon. Holländska polisen tog inte ens emot anmälan.

Det kvinnan utsatts för är ett arvsbedrägeri, ett sedan tidigare känt fenomen som kan beskrivas som en variant av nigeriabrev. Traditionellt innebär det att man får ett brev eller mejl där en person uppger sig behöva hjälp att föra ut pengar ur landet, och utlovar procent på pengarna som ska föras ut.

Internationell utredning

Interpol jobbar sedan slutet av 1990-talet mot ligor, ofta baserade i Afrika, som opererar främst i USA och Europa.

– De här fallen är oerhört svårutredda. Förr eller senare kommer en återvändsgränd. Det är fingerade namn och falska nummer.

Petter Källman uppger att Sundsvallspolisen kommer att ta internationell hjälp i utredningen, men påpekar att läget är komplicerat. Hennes kontoöverföringar har skett till en påstådd bank via Western union.

– Där är det stora svårigheter att spåra pengarna. Är det som vi befarar har man använt förfalskade pass för att hämta ut summorna.

Lurade skäms – "med rätta"

Enligt Petter Källman är det lätt utifrån att tänka "hur dum får man bli".

– Jag tror det finns ett stort mörkertal som inte anmäler att de blivit lurade. Många skäms ju – med rätta.

Han uppmanar alla att inte låta sig förföras av fantastiska erbjudanden eller tro på helt okända arv.

– Vad än ni påstås ha fått - låter det för bra för att vara sant, så är det oftast det.

Väljer man att ta det osäkra före det säkra, måste man vara medveten om konsekvenserna.

– Framför allt tycker jag att man inte ska tro att det bara är att gå till polisen och göra en anmälan "så löser sig allting". Ofta har man inte förstått hur komplicerat det är. De funderar när det är dags att åka ner till Afrika och gripa tjuvarna, ungefär. Men i princip kan man räkna sig själv som blåst.