Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Tolv skadade av läcka i Lessebo

Publicerad 2011-06-16

Tolv personer har skadats i samband med ett utsläpp av svaveldioxid.

Olyckan inträffade på pappersbruket i Lessebo.

– Patienterna delas in i tre kategorier, grönt, gult och rött där rött står för något allvarligare symptom än gult. Två av patienterna klassas som röda, tre gula och sju gröna, säger Stefan Ahlrik, informationssekreterare på sjukhuset till TT.

Pappersbruket i Lessebo i Småland drabbades i dag av en svaveldioxidläcka.

Brukets vd, Jan Fjeldså berättar för TT att verket utrymdes efter olyckan, som inträffade när svaveldioxid skulle tankas över från en lastbil till bruket.

Slangen som kemikalierna pumpades genom började då läcka.

Kan vara livsfarlig

Svaveldioxid är en färglös gas som retar ögon och luftvägar. I höga koncentrationer uppstår risk för andningssvårigheter och kraftig inflammation i slemhinnorna.

Gasen kan vara livshotande vid extrema koncentrationer.

– Det är som alltid en fråga om vilken dos man utsätts för. Men tack vare retningssymptomen brukar drabbade snabbt avlägsna sig från ett utsläpp, säger Mark Personne, överläkare på Giftinformationscentralen i Stockholm.

– Om en patient uppvisar tydliga retningssymptom i luftvägarna kan det kräva behandling med bronkvidgande medel och syrgas och en tids observation på sjukhus.

Tolv skadade

Totalt skadades tolv personer, alla med anknytning till pappersbruket. De hämtades successivt av ambulanser och fördes till sjukhuset i Växjö.

– På en skadeplats brukar man dela in patienterna i tre kategorier, grönt, gult och rött där rött står för något allvarligare symptom än gult. Det preliminära beskedet är att två av patienterna klassas som röda, tre gula och sju gröna, säger Stefan Ahlrik, informationssekreterare på sjukhuset, till TT.

Enligt Robert Loeffel, informationschef vid Kronobergspolisen, är läckan stoppad.