Ingen resning för styckmordsanklagade läkarna

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2011-02-07

Männen som misstänktes för mordet på Catrine da Costa 1984 får inte resning beslutar Högsta Förvaltningsdomstolen.

I 20 år har de två läkarna som anklagades för styckmordet på Catrine Da Costa kämpat för att få sina läkarlegitimationer tillbaka.

Men efter att Högsta Förvaltningsdomstolen nu avslagit deras resningsansökan börjar kampen närma sig vägs ände.

– De är bedrövade. Det här är en skandal som det svenska rättssystemet inte förmår hantera, säger deras advokat Anders Frigell.

Catrine Da Costa.

Högsta Förvaltningsdomstolen avslag på männens resningsansökan gäller Kammarrättens beslut från 1991 om att dra in deras läkarlegitimationer.

Ny bevisning

Männens försvarare hade lagt fram ny bevisning – bland annat har fingeravtryck som inte tillhör männen hittats på de plastsäckar som kvarlevor efter Catrine da Costa hittades i. Men det räckte inte.

Domstolen anser att den övervägande delen av omständigheterna "tidigare varit kända och föremål för prövning både av kammarrätten och av Högsta förvaltningsdomstolen" och avslår därför männens ansökan.

– Vi kommer inte ge upp i och med detta men formellt är det väldigt svårt att gå vidare nu, säger Anders Frigell och förklarar att han engagerat sig i männens fall eftersom han är övertygad om att de är helt oskyldiga.

– Det finns ingen som helst bevisning mot dem, säger han.

Hade köpt sex

Catrine da Costa arbetade som prostituerad i centrala Stockholm när hon i juli 1984 hittades styckmördad. Några månader senare greps en obducent vid rättsläkarstationen i Solna. Mannen hade vid flera tillfällen köpt sex hos prostituerade på Malmskillnadsgatan i Stockholm och hans arbetsplats låg mellan de båda platserna där delar av Catrine da Costas kropp hittades.

Obducenten släpptes dock kort därefter men 1988 åtalades han tillsammans med en allmänläkare och fälldes för mordet. Rättegången hade dock så stora brister att den gjordes om och då friades männen. Men i domskälet slog Stockholms tingsrätt fast att de styckat kroppen - ett brott som dock var preskriberat då.

Eftersom den friande domen inte går att överklaga har läkarna aldrig fått möjlighet att bemöta anklagelserna om styckning. Polisen har dock sedan länge avskrivit läkarna som misstänkta.

En pågående rättprocess kvar

En rättsprocess pågår fortfarande angående skadeståndsmålet där läkarna stämt staten på 40 miljoner kronor för att deras liv förstörts av anklagelserna om mordet. Attunda tingsrätt beslutade i början av förra året att avslå männens skadeståndskrav och hovrätten beslutade att inte ta upp fallet till prövning.

– Det prövningsbeslutet har överklagats och ligger just nu hos Högsta Domstolen som kan bestämma att hovrätten måste ta upp fallet, säger Anders Frigell och konstaterar att om det inte blir ett positivt besked för läkarna där är möjligheterna till ytterligare juridisk prövning i det närmaste uttömda.

– Såvida ingen erkänner. Men det är inte särskilt troligt, säger Anders Frigell.