Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Regeringen riskerar hårt bakslag

Publicerad 2011-06-21

Sjukförsäkringsfrågan riskerar bli nederlag för regeringen

En hård smäll för regeringen.

Det skulle ett ja till förslagen om ändrade sjukförsäkringsregler innebära, enligt Folke Johansson, professor i statsvetenskap.

– Det skulle innebär att arbetslinjen ruckas, säger han.

Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna vill köra över regeringen och ändra tillbaka regler om sjukförsäkringen till de regler som rådde innan 2008. I socialförsäkringsutskottet har de beslutat att utskottet ska föra fram förslagen som nu debatteras i riksdagen. Alliansens representanter i utskottet har alla reserverar sig mot förslaget.

"Arbetslinjen ruckas"

Röstas förslagen igenom blir det en hård smäll för regeringen, enligt Folke Johansson, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:

– Det innebär att en väsentlig del i det som de drivit som sin stora politik, arbetslinjen, ruckas. Det är ett icke obetydligt bakslag, det är inget tal om det.

Hur allvarligt skulle det vara?

– Hur pass allvarligt de tar det är svårt att bedöma, men de har i alla fall inte gått in i detta som en kabinettsfråga - de hotar alltså inte att avgå om de inte får igenom sin linje, säger Folke Johansson.

Kan regeringen gå emot förslagen, även om de röstas igenom i riksdagen?

– Om de avstår från det kommer riksdagen troligen komma med ett misstroendevotum. Det är en knepig parlamentarisk situation just nu, det finns inga traditionellt självklara lösningar. Normalt sett har ju regeringen stöd i riksdagen.

Socialförsäkringsutskottet vill att regeringen återkommer till riksdagen med förslag som innebär förändringar av reglerna senast den 1 januari 2012.

– Det är en öppen fråga om regeringen i så fall kommer att komma med ett nytt förslag eller om de struntar i det och tar konsekvenserna av det, säger Folke Johansson.

"Regeringens förändringar inte nog"

Ett misstroendevotum innebär att riksdagen, på förslag av minst en tiondel av riksdagens ledamöter, kan avsätta ett statsråd eller hela regeringen. Då krävs att en majoritet av riksdagen, det vill säga minst 175 ledamöter, stöder misstroendeförklaringen. Om misstroendet gäller statsministern måste regeringen avgå. Regeringen kan inom tio dagar söka väljarnas förtroende genom att upplösa riksdagen och utlysa extra val.

Regeringen presenterade i maj förslag till förbättringar i sjukförsäkringen som just nu är ute på remiss. Men oppositionen menar att regeringens förbättringsförslag inte är tillräckliga. Det är nödvändigt att snabbt finna lösningar på några av de mest akuta bristerna i sjukförsäkringen anser utskottet, enligt ett pressmeddelande från riksdagen.