Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Toppmöte gav Löfven chansen att spela landsfader

Publicerad 2018-09-20

SALZBURG. För Stefan Löfven var EU-toppmötet ett tillfälle att höja sig över det inrikespolitiska käbblet och få glänsa lite på den internationella scenen.

Kanske för sista gången.

Han tog varje tillfälle i akt att spela rollen av ledaren som försöker samla nationen i en svår situation.

Redan när han kom till ett somrigt Salzburg i går var Löfven noga med at poängtera att han sammankallat EU-nämnden inför toppmötet trots att han egentligen inte behövde det då det handlade om ett informellt möte där inga beslut skulle fattas. Han vill visa sin samarbetsvilja.

Varje gång han kommenterade det inrikespolitiska läget undvek statsministern att vara konfrontativ och poängterade vikten av samarbete över blockgränserna. Som när han kommenterade vänsterpartiets lansering av en egen kandidat till vice talman.

– Eftersom vi nu bjudit in till samtal för att hitta en gemensam kandidat så tänker jag inte spekulera i detta. Det bästa vore om vi kunde processa fram en gemensam kandidat. Det vore ett styrkebesked för svensk demokrati.

Efter att sedan valdagen ha varit huvudrollsinnehavaren i det inrikespolitiska dramat med avgångskrav hängande över sig gav mötet i Salzburg Löfven en välkommen chans att visa upp sig på den internationella arenan. En metod som ofta används av ledare i inrikespolitiska kriser.

Mötte Merkel

’Storbritanniens premiärminister Theresa May använder mötet i Salzburg på samma sätt för att stärka aktierna för sitt förslag till brexit gentemot alla kritiker på hemmaplan.

Bilder sprids nu de närmaste dagarna av Löfven när han samtalar med Tysklands Angela Merkel, Frankrikes Macron och andra världsledare. Det kan förstärka bilden av Löfven som landsfader.

Det var knappast något Löfven kunde planera i förväg men mötet i Salzburg kom med perfekt tajming för honom och den rödgröna regeringen.

Däremot kan han inte vara särskilt nöjd med utgången av mötet i Österrike. Sverige har länge drivit på för att få till en tvingande fördelning av flyktingar mellan samtliga EU-länder. Där gjordes inga framsteg överhuvudtaget.

I stället ser det ut som fokus flyttats till att få länder i Nordafrika att hindra människor från att göra den farliga resan över Medelhavet.

Samarbete med diktatur

Är det så att EU nu bytt fot från obligatorisk omfördelning till att hindra folk från att komma?

– Vi gör både och, säger Stefan Löfven. Det gäller att stå upp för den skyldighet vi har att ta emot flyktingar som söker asyl men det är också så att många av dem som kommer från Afrika inte har några flyktingskäl. De är ekonomiska migranter som vill ha ett bättre liv. Att hindra dem från att göra den farliga resan är bara en förstärkning av svensk biståndspolitik som går ut på att hjälpa människor i sina hemländer.

Här pratar ni om att samarbeta med diktaturer som exempelvis militärdiktatorn Sisi i Egypten. Hur känner du för det?

Solen strålar obarmhärtigt över Löfven och hans mörka kostym. Men det syns inga svettdroppar i hans panna.

– Vi gör inte avkall på var vi står när det gäller mänskliga rättigheter. Men vi måste också kunna hantera en situation som den här då massor av människor dör på Medelhavet. Den affärsmodellen måste knäckas. Det bästa vore om människor inte kände sig tvingade att göra den här resan överhuvudtaget.

Sista framträdandet?

Vid sidan av migration var brexit en av huvudfrågorna på toppmötet. Inga avgörande framsteg gjordes men stämningen mellan britterna och de övriga beskrevs som bättre än vid tidigare toppmöten.

Fortfarande återstår dock att hitta lösningar på avgörande frågor som exempelvis gränsen mellan Nordirland och Irland. EU vill inte heller släppa på principen att britterna inte ska få plocka russinen ur kakan. EU:s ordförande Donald Tusk sa att han var mer optimistisk men varnade ändå för möjligheten att det fortfarande kan sluta med att Storbritannien lämnar utan ett avtal.

Några EU-ledare gav uttryck för en förhoppning att det kan bli en andra folkomröstning i Storbritannien när ett avtal med EU är klart och att man därmed kan få behålla britterna kvar i EU. Trycket på May att hålla en ny omröstning har ökat kraftigt den senaste tiden i takt med att den enorma kostnaden för Storbritannien att lämna blir allt tydligare.

Stefan Löfven har dock inga förhoppningar om att rädda britterna kvar i EU.

– Jag är övertygad om att britterna kommer att fullfölja sitt utträde.

Sen återstår det att se om det soliga Salzburg var Löfvens sista internationella framträdande som Sveriges statsminister eller inte.