Polisen skuggade männen i 40 mil

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-03-16

Fyra greps misstänkta för förberedelse till grovt rån

Fyra personer har gripits i en massiv polisinsats vid gränsen till Norge.

Männen är misstänkta för förberedelse till grovt rån.

Stockholmspolisen följde efter männen hela vägen från Stockholm – en sträcka på drygt 40 mil.

De fyra männen var på väg mot Norge när de greps vid 15.30-tiden i dag, på E18 vid Töcksfors i Värmland.

De gripna, som är hemmahörande i Stockholm, färdades i tre bilar, varav två ska vara stulna. Männen greps misstänkta för förberedelse till grovt rån alternativt grov stöld samt stöld av två bilar.

Massiv insats

Insatsen var massiv.

Enligt ögonvittnen var ett stort polisuppbåd med Stockholmspiketen, civila polisbilar, bussar och en helikopter på plats.

– Om fyra personer grips under spaningsarbete drar vi ut med mycket polispersonal för att säkra att vi inte drabbas av onödiga våldsamheter, säger Ulf Göranzon, presstalesman på Länskriminalen i Stockholm.

– Jag har inte fått besked om annat än att det ska ha varit ett normalt gripande av polispersonalen från Stockholm. Eftersom det här är människor som är misstänkta för förberedelse till grovt rån måste vi vara ganska bestämda i vårt ingripande, men inte våldsamma för det.

Följde efter från Stockholm

Fallet började som ett spaningsärende i Stockholm i dag.

– Vad jag förstår kom ett tips in om att de skulle genomföra ett rån, säger Bjarne Andersson, vakthavande befäl på polisen Värmland.

Sedan har polis från Stockholm följt efter männen hela vägen till Värmland, en resa på drygt 40 mil. I höjd med Töcksfors körde polisen in framför de misstänkta bilarna, och stannade dem.

– Gripandet gick lugnt till. Jag har inga uppgifter om att de skulle haft vapen på sig, säger Bjarne Andersson.

Hoppades de skulle stanna

Enligt Bjarne Andersson dröjde gripandet så länge för att polisen hoppades att de misstänkta männen skulle göra ett stopp.

– Det finns ju orsaker att tro att det var lättare att slå till om de stannade och gick in i någon sommarstuga eller så, men nu var man ju tvungna att gripa dem innan de åkte över norska gränsen, säger han.

Två av de gripna har placerats i Arvika och två i Karlstad. Polisen vill inte gå ut med ålder på de misstänkta.

– Det kan ju finnas en möjlighet att det finns någon ytterligare inblandad. Det är en av orsakerna kan jag tänka mig, säger Bjarne Andersson.

Stockholmspolisen har under dagen samarbetat med polisen i Örebro, Västerås och Värmland.