Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Stella, 2, föll i vattnet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-02-05

Räddades av en förbipasserande främling

Carina Bergström och hennes dotter Stella skulle mata änderna innan dagis.

Plötsligt föll Stella fyra meter ner i vattnet.

– Det första hon sa var "Mamma, jag kan inte simma", säger Carina Bergström.

Carina Bergström var förra veckan på väg med sin tvååriga dotter Stella till dagiset i Hammarby Sjöstad i Stockholm.

– Vi stannade som vanligt för att mata änderna vid kajkanten. Jag lyfte blicken och kastade upp några brödbitar till måsarna. Plötsligt såg jag hur alla änderna lyfte, berättar Carina Bergström för Aftonbladet.

När hon tittade ner var Stella borta.

– Hon hade trillat fyra meter och landat på rygg i det grunda vattnet. Det första hon sa var "Mamma, jag kan inte simma".

Okänd hjälte

Carina fick panik och ropade på hjälp. Hon slet av sig jackan och försökte hitta ett snabbt sätt att ta sig ner till sin dotter för att rädda henne.

– Precis då kom ett par från färjan som lade till i närheten. Tjejen sa att jag skulle ta det lugnt, hennes pojkvän slet av sig jackan, lyckades ta sig ner till vattnet och vadade ut till Stella, berättar Carina Bergström.

Mannen lyckades få tag i Stella och lyfte henne mot kanten där Carina, och en man från Stellas dagis som råkade gå förbi, kunde lyfta flickan i säkerhet.

– Det var så kallt den dagen, 12 till 13 minusgrader. Stella frös så hon skakade och jag tog henne snabbt till dagiset som ligger i närheten.

Efterlysning

Mitt i uppståndelsen och chocken glömde Carina Bergström bort att tacka Stellas hjälte.

Några dagar senare satte hon upp en lapp nere vid färjan där hon bad hjälten komma förbi hennes secondhandbutik i Hammarby Sjöstad.

– Jag hade dessutom råkat få med mig hans handskar. Han kom förbi några dagar senare och jag tackade honom ordentligt, säger Carina Bergström.

På platsen där Stella föll i vattnet finns vanligtvis ett staket vid kajkanten. Just den här dagen hade det kraftiga snöfallet bildat en kant så tvååringen enkelt kunde kliva över staketet för att komma närmare änderna.

Trots händelsen är Stella inte rädd för att mata änderna igen.

– Hon ville gå dit redan dagen därpå. Och så vill hon lära sig simma, säger Carina Bergström.

Känner du någon
vinterhjälte?