Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Tullen: En av hundra förare full eller drogad

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-01-19

Sedan 2008 har tullen befogenhet att göra rattfyllerikontroller vid gränsen.

Siffrorna från förra året visar att drygt en procent av alla som testats är påverkade.

– Jag är inte förvånad, säger Jonas Larsen på Tullverket.

Av de drygt 30 200 kontroller som tullen utförde förra året visade sig 341 förare vara rattfulla, grovt rattfulla eller narkotikapåverkade. Det är betydligt högre andel än när polisen gör liknande kontroller inom landet.

– Andelen är betydligt högre i det här flödet. Folk sitter och dricker på båtar och sådant, säger Jonas Larsen, myndighetsansvarig på Tullverkets rattfyllerikontroll.

Vanliga bilister

Merparten av de som fastnar i kontrollerna är privatpersoner i vanliga bilar. Enligt Jonas Larsen har yrkeschaufförerna ofta bra koll på vilka regler som gäller.

– Det handlar framförallt om förare av personbilar som festar sent och börjar köra för tidigt.

Trots de höga siffrorna är Jonas Larsen inte förvånad. Redan innan tullarna fick befogenhet att göra kontroller tvingades de ibland ingripa mot berusade förare.

– Förr fick vi ringa polisen när vi såg någon som var berusad. Men merparten av de här förarna ser man ingenting på. Vi ser dem inte köra så mycket, bara i bilkön från färjan.

Bosatta utomlands

I själva verket tror Tullverket att de verkliga siffrorna är högre. För även om tullen fick befogenhet att göra kontrollerna i juli 2008 så var alla inte utbildade förrän i april 2009.

Eftersom merparten av de påverkade förarna är bosatta i utlandet blir det svårt att nå dem med information om svenska regler.

– Enda lösningen är information på färjorna, rederierna måste engageras i det här. Men det är svårare vid landgränserna, säger Jonas Larsen.