Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ursula, Yrsa

Talibanerna sitter på guldgruva

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-14

Extrema rikedomar funna i Afghanistan

Guld, koppar och litium för tusentals miljarder.

Den amerikanska militären har snubblat på extrema metallfyndigheter under kriget i Afghanistan.

Men det är talibanerna som sitter på skatten.

De outnyttjade ådrorna, som även inkluderar järn och kobolt, värderas till närmare 10 biljoner kronor (10 000 000 000 000 kronor).

Experterna tror att det krigshärjade landet i framtiden kan bli ett av världens viktigaste gruvcentrum.

I taliban-land

I ett internt Pentagon-memo görs jämförelser med vad oljan betyder för Saudiarabien.

– Det finns en enastående potential här. Det finns många om, men jag tror att det kan få enorm betydelse, säger general David Petraeus, USA:s högste befälhavare i området till Daily Mail.

De gömda rikedomarna finns framför allt längs gränsen mot Pakistan. Det vill säga i områden där talibanerna har sina starkaste fästen, och där flera av de hårdaste striderna har utkämpats.

Metallfyndigheterna upptäcktes när geologer kallades in för att analysera den amerikanska militärens avancerade spaningsbilder. Att det finns metaller gömda i den afghanska jorden har geologerna misstänkt länge, men att det var i den här omfattningen var det få som trodde.

Kan bli maktkamp

Potentialen i de nya fynden överträffar allt i dagens Afghanistan, vars ekonomi till stor del baseras på bistånd och opium.

– Det här kommer bli ryggraden i den afghanska ekonomin, spår en rådgivare till Afghanistans gruvminister i New York Times.

Somliga tror dock att fynden kan leda till ännu hårdare maktkamp mellan regeringen och olika krigsherrar och klanledare i de mineralrika områdena.

– Obamas krig blev just både viktigare och mer komplicerat på samma gång, säger Bruce Riedel, före detta CIA-tjänsteman och rådgivare i Afghanistanfrågor, till AP.

Han säger att USA kan hjälpa till att bygga upp en gruvindustri, men varnar samtidigt för risk för korruption och konkurrens mellan olika grupperingar och länder som vill dra nytta av rikedomarna.

Klart är i alla fall att det kommer dröja många år innan det finns en fungerade gruvindustri på plats för att bryta metallerna.