Saudiarabien varnade USA

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-10-30

Hjälpte till att identifiera planen med sprängladdningar ombord

USA säger sig vara tacksamma mot Saudiarabien.

Det var de som larmade om sprängladdningarna på planen.

Saudiarabien varnade för att paket med sprängladdningar skulle finnas ombord på två fraktplan med USA som destination, säger presidenthögkvarteret Vita husets anti-terrorrådgivare John Brennan i Washington.

Tacksamma

– USA är tacksamt mot kungariket Saudiarabien för dess bistånd med information om det överhängande hotet från Jemen, sade John Brennan.

Saudierna hjälpte till med att identifiera de två flygplanen. De kom från Jemen och återfanns på East Midland-flygplatsen i centrala England och i Dubai på fredagen.

USA:s president Barack Obama bekräftade vid en presskonferens att paketen ombord innehöll sprängmedel.

Trovärdigt hot

Det är fråga om "trovärdigt terroristhot". Paketen var adresserade till "två judiska gudstjänstlokaler i Chicago", sade Obama.

Då hade febril aktivitet pågått i USA och Storbritannien och flera fraktplan genomsökts sedan Saudiarabien slagit larm.

– Myndigheterna undersökte också två flygplan i Philadelphia och Newark, uppgav fraktföretaget United Parcels System i ett uttalande.

Dramatiken blev inte mindre på fredagen när amerikanskt stridsflyg eskorterade ett tredje, civilt, plan på väg från Förenade Arabemiraten till John F Kennedyflygplatsen (JFK) i New York.

Planet omringades omedelbart av tiotals polisbilar vid landningen på JFK. Den följande undersökningen visade att det inte hade något misstänkt ombord.

Säpo förteget

Den svenska säkerhetspolisen är förtegen med vad den gör konkret med anledning av sprängmedelsfynden.

– Det enda jag kan säga är att vi följer det här väldigt noga. I övrigt har jag inte så mycket att säga, säger Säpos presstalesman Patrik Peter till TT.

De brittiska myndigheterna undersöker om huruvida sprängladdningen i East Midland var praktiskt användbar, säger inrikesminister Theresa May:

– På det här stadiet kan jag säga att föremålet verkligen innehöll sprängämnen. Men det är inte klarlagt att det var en fungerande sprängladdning.

De två planen har åter satt det oroliga Jemen i omvärldens blickpunkt. Här har nätverket al-Qaida sina mest uppfinningsrika och fräcka partner, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Flera al-Qaida-angrepp utgick från Arabiska halvön med västvärlden och arabländer som mål det senaste ett och halvt året. Bakom fler av dåden låg jemeniten Nasser al-Wahayshi, en tidigare bundsförvant med al-Qaidas grundare Osama bin Laden.