Det vet vi om misstänkta skytten

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-07-14 08.13

Thomas Matthew Crooks, en 20-åring från en relativt välbärgad förort. Det är mannen som misstänks för mordförsöket på expresident Donald Trump.

Morgonen efter attentatsförsöket, där expresidenten skadades i örat, var samtliga vägar runt 20-åringens hem avstängda.

Den lugna förorten Bethel Park, nära Pittsburgh i Pennsylvania, skakades av uppgifterna om att Crooks misstänks vara den skyldige.

Hans familjs hus söktes under söndagen igenom av FBI, som hittade material att tillverka någon form av bomber, och fynden gjordes i såväl hans bil som i hemmet.

Den federala polisen utreder attentatsförsöket som ”potentiell inhemsk terrorism”, men man har inte hittat tecken på radikalisering eller hat mot Trump.

Inget motiv hittat

Enligt Robert Wells, andreman på FBI, har polisen knappt hittat den misstänkte skytten på sociala medier, förutom ett konto på Discord. Polisen har ännu inte lyckats ta sig in i 20-åringens mobiltelefon.

Man har därmed heller inget tydligt motiv.

Själv dödades Crooks efter mordförsöket, han sköts av polis efter att flera skott hade avlossats mot Donald Trump. Enligt Wells hade han använt ett halvautomatisk gevär av typen AR-15 som köpt helt legalt av hans far.

Bethel Park, där Crooks har bott och gått i skolan, är enligt amerikanska medier relativt välbärgad och ligger ungefär en timmes bilresa från staden Butler där valmötet hölls.

Tidig på söndagen var stadsdelen allt annat än lugn.

– De bad oss lämna våra hus, de sade att det var en nödsituation. Det kom inga varningar, de bara knackade på dörren mitt i natten, säger grannen Kelly Little till CBS.

Registrerad republikan

Under 2022 tog den misstänkta skytten examen från Bethel Park High School, en skola med cirka 1 400 elever. Under samma år ska han ha fått ett pris på 500 dollar för fina resultat i matematikstudier, enligt lokala medier.

Av skolkamrater beskrivs han som tyst och reserverad och ska ha hållit sig för sig själv, om än inte nödvändigtvis av egen vilja.

Han uppges ha registrerat sig som republikan inför valet. Samtidigt finns det uppgifter om att han i januari 2021 donerade 15 dollar till den liberala organisationen Progressive Turnout Project via den demokratiska donationsplattformen Actblue, enligt The New York Times.

Tidningen skriver också att han inte finns i Pennsylvanias offentliga domstolsregister, och att han därmed inte tidigare har dömts för brott i delstaten.