Aftonbladet

Dagens namn: Susanna

Så används ketamin mot depression i Sverige

Maria Eriksson/TT

Publicerad 2024-08-04 07.16

Ketamininfusion används numera vid flera sjukhus som behandling vid svår depression. Arkivbild.

Ketamindropp används i flera regioner vid svår depression – trots att behandlingen inte är godkänd.

Nu öppnar Läkemedelsverket för en ny rekommendation gällande den omdiskuterade behandlingen.

Det narkotikaklassade läkemedlet ketamin används sedan länge inom sjukvården i samband med operationer. Den har även i studier visat en snabb och kraftig antidepressiv effekt, men är inte en godkänd behandling vid depression.

En enkät från TT som 20 regioner svarat på visar att behandlingen ändå letat sig in i psykiatrin. 13 regioner svarar att de använder eller har använt ketamindropp, jämfört med sju i en undersökning 2017 från Statens beredning för medicinsk och social utvärdering.

Läkemedlet förskrivs endast till patienter som inte förbättrats av någon annan antidepressiv behandling, vilket är runt 30 procent av de med depressionsdiagnos. Då ketamin inte är godkänt förskrivs det off label, det vill säga när läkemedel skrivs ut för användning i annat syfte än det egentligen är tänkt för.

Det som kan ha banat vägen för ökad användning är den ketaminbaserade nässprejen Spravato, som sedan 2019 är godkänd hos samma patienter. Men Spravato är dyrt, ett års behandling kostar drygt 200 000 kronor. Ketamindropp är ungefär 50 gånger billigare, visar beräkningar från Region Stockholm.

Delade meningar

De 13 regionerna erbjuder både Spravato och ketamin och flera uppger att de föredrar ketamin. Effekten av dropp som går rakt in i blodet anses säkrare än en nässprej, men priset spelar också in.

Andra börjar med Spravato med hänvisning till att det är godkänt och tar till ketamindropp i sista hand.

När Mikael Tiger, överläkare och docent i psykiatri vid Karolinska Institutet, hör om resultatet pekar han dels på frånvaron av vägledning gällande ketamindropp, dels på att det finns flera rekommendationer om hur Spravato ska användas.

– Skillnaderna avspeglar att ketaminet söker sig fram för att hitta sin plats i behandlingen då den saknar en egen rekommendation i Sverige, och vid Spravato säger myndigheterna olika.

Han påpekar också att läkemedlen inte är utbytbara då de skiljer sig åt i effekt. Ketamindroppets effekt kan märkas inom några timmar, medan det kan ta veckor innan nässprejen har en tydlig effekt.

Myndighet öppnar dörren

Enligt Läkemedelsverket gäller det godkända Spravato som förstahandsval. Men Mats Persson, psykiatriker och utredare på myndigheten, påpekar att nya nationella behandlingsrekommendationer för depression är på gång.

– Med tanke på att det förekommer en off label-förskrivning av ketamindropp, kan det mycket väl bli så att rekommendationen berör det, säger han.

Följ ämnen i artikeln