Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Erdogan beredd bjuda al-Assad till Turkiet

TT-AFP

Publicerad 2024-07-07

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Arkivbild.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kan tänka sig att ”när som helst” bjuda in Syriens diktator Bashar al-Assad till Turkiet, meddelar han.

– Vi kanske skickar en inbjudan när som helst, sade Erdogan till journalister, på väg hem från Berlin där han följt fotbolls-EM.

När kriget i Syrien bröt ut 2011 stod Turkiet initialt på rebellernas sida, men skiftade senare fokus till att förhindra vad Erdogan kallat en ”terrorkorridor” från att uppstå i norra Syrien.

Enligt Erdogan har nu bland andra Rysslands president Vladimir Putin erbjudit sig att medla så att ett möte kan ske i Turkiet, och de frostiga relationerna tina.

– Nu har vi kommit så långt att så fort Bashar al-Assad tar ett steg mot att förbättra relationen med Turkiet, kan vi uppvisa samma ambition, sade Erdogan.

I veckan har 100-tals personer gripits i Turkiet efter antisyriska upplopp i flera städer. Våldsamheterna bröt ut efter att en syrisk man anklagats för att ha trakasserat ett barn. Erdogan har kallat våldet ”oacceptabelt” och anklagar den turkiska oppositionen för att driva på spänningarna.

Turkiet inhyser omkring 3,2 miljoner syriska flyktingar, enligt statistik från FN. Flera gånger under de senaste åren har främlingsfientliga våldsamheter brutit ut.

Våldsamheterna har även spridit sig till områden i norra Syrien som kontrolleras av turkiska styrkor.