Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tore, Tor

Talibanerna riskerar rättssak i Haag

Publicerad 2024-09-26

"Talibanerna har engagerat sig i en kampanj av uthålligt och systematiskt förtryck", säger Australiens utrikesminister Penny Wong. Bild tagen på onsdagen.

Afghanistans talibanregering kan dras till Internationella domstolen i Haag (ICJ) för sin behandling av kvinnor.

Det meddelar Australien, Kanada, Tyskland och Nederländerna som gemensamt inleder rättsförfarandet.

– Talibanerna har visat sitt förakt för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter för flickor och kvinnor, säger Australiens utrikesminister Penny Wong till reportrar på plats vid FN:s generalförsamling i New York.

Hon beskriver det juridiska initiativet, som leds av Tyskland, som ”utan motstycke”.

De fyra länderna har för avsikt att hävda att Afghanistan struntar i konventionen om att avskaffa alla former av diskriminering av kvinnor, vilken landet har skrivit under. Wong uppmanar Afghanistan att delta i förhandlingarna enligt konventionen.

Skulle förhandlingar misslyckas kan tvisten så småningom gå vidare till ICJ.

Talibanerna har implementerat en stram tolkning av islamisk lag sedan de återtog makten i Afghanistan i augusti 2021, och successivt slagit allt hårdare mot kvinnors rättigheter.

Kvinnor har utestängts från utbildning efter sjätte klass och från en lång rad yrken. Så sent som för ett par veckor sedan förbjöds de att lämna hemmet annat än ”av nödvändighet” och att höja rösten utanför den egna bostaden.

Fler än 20 länder utfärdade ett uttalande i samband med FN-toppmötet i New York där de stödjer de fyra ländernas rättsliga åtgärder mot Afghanistan.