Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Lennart, Leonard

FN: USA:s nya asyllagar "djupt oroande"

TT

Publicerad 2024-06-05

FN:s flyktingorgan är bekymrade över USA:s nya asylregel. Arkivbild.

FN:s flyktingorgan UNHCR uttrycker oro över USA:s nya hårdare asylregel.

”UNHCR är djupt oroade över de nya asylreglerna som meddelades av USA i dag”, skriver organisationen i ett uttalande.

Det nya presidentdekret som Joe Biden skrev på under tisdagen ger gränsmyndigheten rätt att, i vissa fall, deportera migranter som olagligt tagit sig in i landet – utan att först pröva deras asylansökningar.

”De nya åtgärderna kommer att neka tillgång till asyl för många individer som är i behov av internationellt skydd, och som nu kan finna sig själva utan ett hållbart alternativ för att söka säkerhet och till och med riskera att bli avvisade”, säger UNHCR i ett uttalande.

Dekretet aktiveras när fler än 2 500 migranter per dag kommer in i USA. Eftersom de dagliga siffrorna nu är högre än så innebär det att det aktiveras med omedelbar verkan. Restriktionerna gäller tills siffrorna går ner under 1 500 per dag under en sammanhållen sjudagarsperiod.

”Vi uppmanar USA att upprätthålla sina internationella åtaganden och uppmanar regeringen att ompröva restriktioner som undergräver den grundläggande rätten att söka asyl”, säger UNHCR.

Samtidigt tillägger UNHCR att organisationen förstår att USA står inför utmaningar när det gäller att hantera det betydande antalet människor som kommer till dess gräns.