Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Fetmaläkemedel effektivt för sexåringar

TT

Uppdaterad 2024-09-15 08.17 | Publicerad 2024-09-13 05.40

Barn mellan sex och elva gick ner i vikt med ett fetmaläkemedel. Arkivbild.

Barn så unga som sex år med fetma gick ner i vikt med ett läkemedel som i dag ges till vuxna och äldre barn.

Det är läkemedlet liraglutid från Novo Nordisk som nu har testats på barn. Läkemedlet påverkar i likhet med semaglutid, som finns i det välkända Ozepmic, bland annat aptiten och mättnadskänslan hos patienterna.

I studien, som har finansierats av Novo Nordisk och publiceras i tidskriften New England Journal of Medicine lottades 82 överviktiga barn mellan sex och elva år till att få liraglutid eller placebo, alltså en verkningslös behandling. Barnen hade i snitt ett BMI på 31. Alla fick råd om fysisk aktivitet minst en timme om dagen och om att äta hälsosam kost.

Gick ner

När barnen följdes upp efter omkring 13 månaders behandling hade de som fått läkemedlet i snitt minskat sitt BMI med 5,8 procent. De som fick placebo hade minskat sitt BMI med 1,6 procent. Att får ner BMI med minst 5 procent är kopplat till minskad risk för olika hälsoproblem som ofta kommer med övervikt och fetma, skriver forskarna.

Biverkningar som illamående, diarré och kräkningar var vanligare bland dem som fick läkemedlet än i placebo-gruppen. Liraglutid är i dag godkänt under namnen Saxenda och Victoza och ges till vuxna och barn över tolv år för viktnedgång.

Fler unga får

– Att ha ett läkemedel för den här åldersgruppen, om det blir godkänt, vore väldigt bra, men vi kommer att behöva vara väldigt försiktiga med i vilken omfattning vi ger det, säger Melissa Crocker specialist på barnfetma som inte var involverad i studien, till AP.

Enligt en genomgång som Läkemedelsvärlden har gjort har användningen av semaglutid och liraglutid ökat kraftigt de senaste åren. 2019 behandlades 40 barn och unga med någon av dessa läkemedel och 2023 var siffran 847.

Rättelse: I en tidigare version kopplades en läkemedelssubstans med fel läkemedelsnamn.