Sjukhuset medger brister efter Rashas död
Universitetssjukhuset i Örebro ska lämna in en lex Maria-anmälan
Publicerad 2019-08-29
Trots upprepade vädjanden nekades 33-åriga Rasha planerat kejsarsnitt. En dryg vecka efter förlossningen var hon död.
Nu har universitetssjukhuset i Örebro genomfört en internutredning av händelsen.
– Eftervården har inte varit optimal, säger chefsläkaren René Bangshöj.
Hon kämpade länge. Men till slut ledde den stora blodförlusten till att njurarna och levern kollapsade.
Lite mer än en vecka efter att Rasha Mkahel fött sitt andra barn så stängde läkarna på universitetssjukhuset i Örebro av respiratorn.
– De frågade om jag ville vara med. Men jag är inte gjord av sten. Jag klarade inte av att se det, har Rashas make Khalil sagt till Aftonbladet.
Ska göra en lex Maria-anmälan
Sjukhuset inledde omedelbart en internutredning av händelsen. Den blev färdig på torsdagen, som SVT Örebro först rapporterade om.
– Vår kartläggning visar att eftervården inte har varit optimal. Exakt vad som hänt är för tidigt att säga eftersom vårdförloppet har varit oerhört komplext, och många aktörer har varit inblandade, säger chefsläkare René Bangshöj.
Han kommer skriva en anmälan enligt lex Maria, som ska lämnas in till Inspektionen för vård och omsorg.
– Vi kommer även att göra en fördjupad händelseanalys. Det gör vi dels för att vi ska se till att något liknande inte händer igen, och dels för att vi ska kunna informera de anhöriga på ett korrekt sätt.
Chefsläkaren: Inga fel före kejsarsnittet
Rasha födde sitt första barn, nu tioåriga dottern Zilal, i hemlandet Syrien. Då öppnades inte hennes livmoderhals. Läkarna sa till henne att hon aldrig skulle kunna föda vaginalt.
Detta påtalade familjen gång på gång för sjukvårdspersonalen i Örebro, utan resultat.
– Vi sa att det inte skulle gå, men det kändes som att de inte lyssnade på oss, sa Khalil när Aftonbladet träffade honom.
Chefsläkaren René Bangshöj uppger dock att utredningen visar att allt gick korrekt till fram tills förlossningen.
– Alla patienter som vill föda med kejsarsnitt genomgår en undersökning. I det här fallet fanns det inget som visade att hon inte skulle kunna föda på vanligt sätt.
– Men mot bakgrund av historiken så hade det fattats ett beslut om att genomföra kejsarsnitt om förlossningen inte kom igång. Så gjordes också.
Det som hände Rasha har väckt starka känslor. Även bland sjukhuspersonalen har många blivit starkt berörda av det inträffade.
– Det är en mycket tragisk händelse och jag förstår att folk reagerar. Det är mycket viktigt att vi får svar på vad som hände, säger René Bangshöj.