Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

EU-basen: Matblockaden är ett krigsbrott

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2022-06-20

EU:s utrikeschef Josep Borrell. Arkivfoto.

Rysslands blockad av ukrainsk spannmålsexport är ett krigsbrott, anser EU:s utrikeschef Josep Borrell.

Samtidigt växer oron för att Rysslands bild av kriget får allt större gehör.

De ”geopolitiska konsekvenserna” av det ryska krigandet i Ukraina oroar rejält bland EU:s medlemsländer.

– Konsekvenserna av kriget håller på att bli väldigt väldigt farliga, inte bara för Ukraina utan för hela världen. Jag måste varna igen för risken för en stor svält, särskilt i Afrika, säger utrikeschefen Josep Borrell i samband med måndagens EU-utrikesministermöte i Luxemburg.

Han är tydlig med att Ryssland är ansvarigt.

– Det går inte att föreställa sig att miljontals ton vete förblir blockerat i Ukraina medan människor i resten av världen svälter. Det här är ett krigsbrott, säger Borrell.

Skyller på sanktioner

Utrikeschefen betonar med emfas att det inte är EU:s sanktioner som låser fast spannmålet i ukrainska hamnar. Det är annars en förklaring som Ryssland gärna försöker sprida till fattigare länder på södra halvklotet.

Det väcker både irritation och oro bland EU-länderna.

– Många länder, inklusive jag själv, konstaterar ju att vi har pratat med utrikesministrar från Afrika, Latinamerika och Asien och alla hade en oro för det ryska narrativet – det vill säga att det är sanktionerna mot Ryssland för deras aggression som har gjort att man har problem med livsmedelsförsörjningen. Den berättelsen har fått mycket stark spridning i de här länderna. Och det är problematiskt, säger utrikesminister Ann Linde (S) efter mötet.

Ett sätt att få bukt med problemet blir att betona för överdrivet försiktiga företag att det inte finns några sanktioner mot just livsmedelshandeln.

– De är så oroliga för att bryta mot sanktionerna att de tar det säkra före det osäkra. Vi ska säga till banker och företag och så vidare att man visst kan till exempel exportera mat eller sälja mat på ett sätt som inte bryter mot sanktionerna, säger Linde.

Fler sanktioner?

Att kriget spätt på inflationen och växande energipriser i Europa har också fått allt fler missnöjda röster att höras i EU-länderna. Linde konstaterar att det nu är extra viktigt att inte glömma bort vad som sker i Ukraina.

– Vi har ett ansvar för att fortsätta att ha den ryska invasionen och det sätt som kriget bedrivs på högt upp på agendan. Det är ju ett känt faktum att efter ett tag så minskar nyhetsintresset, trots att dödandet, tortyren och våldtäkterna fortsätter. Vi måste hålla den frågan högt. Men det är en utmaning, säger utrikesministern i Luxemburg.