Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Simon, Simone

Utreder om vaccin kan orsaka inflammation

Publicerad 2021-09-04

EMA undersöker om vaccin mot covid-19 skulle kunna leda till fall av en ovanlig hyperinflammation. Arkivbild.

Den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) utreder om det finns en liten risk att vaccin mot covid-19 kan orsaka en ovanlig hyperinflammation.

Tillståndet kallas för multisystemiskt inflammatoriskt syndrom (MIS) och det är känt att den kan uppstå som en reaktion hos personer efter att de insjuknat i covid-19. I Sverige har åtminstone 250 barn drabbats av det efter att ha haft virussjukdomen. För många blir det allvarligt – en knapp fjärdedel har behövt intensivvård – men ännu har ingen avlidit av det.

EMA:s kommitté för läkemedelssäkerhet, PRAC, tittar närmare på ett fall i Danmark där en 17-årig pojke drabbades av MIS efter att ha vaccinerats med Pfizer/Biontechs vaccin Comirnaty. Pojken hade inte haft covid-19 tidigare. Han har senare återhämtat sig helt och hållet.

Enligt EMA finns det ytterligare ett fåtal likartade fall inom unionen, där de drabbade också har fått andra typer av mRNA-covidvaccin.

Myndigheten understryker att det i dagsläget inte finns någon anledning att ändra rekommendationerna eller vaccinens produktinformation, men den uppmanar vårdanställda att vara vaksamma och rapportera in alla eventuella fall.

Följ ämnen i artikeln