Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

7 utrikesnyheter du missade 2016

Ingen lär ha missat den största utrikesnyheten 2016 – att Donald Trump har valts till USA:s näste president.

Få lär heller ha undgått rapporterna från krigen i Syrien och Irak. Och från terrordåden i Bryssel, Orlando, Nice och Berlin.

Andra världsnyheter tillåts passera i skymundan.

Här är de sju viktigaste ”glömda” nyheterna – som du missade under 2016.

Människor i havet ropar på hjälp till en båt från organisationen Proactiva Open Arms, 12 nautiska mil utanför Libyens kust.

1. Rekorddöd på Medelhavet

Bilden på den drunknade flyktingpojken Alan Kurdi chockade en hel värld 2015. Sedan dess har EU träffat ett omstritt avtal med Turkiet om att skicka tillbaka migranter. Det har tvingat människor att välja farligare vägar över Medelhavet.

I det tystna har 5 000 människor drunknat i år. Det är fler än under flyktingkrisen året före – och gör 2016 till det värsta någonsin.

Boko Harams ledare Abubakar Shekau

2. Boko Haram lider stora förluster

Den islamistiska terrorgruppen i Nigeria har svurit trohet till IS och är ansvarig för tusentals mord och kidnappningar i norra Nigeria.

Men nu är tiden på väg att rinna ut för terroristerna.

Under det senaste året har gruppen drivits tillbaka från stora områden och säkerheten för civilbefolkningen har ökat. En av få ljuspunkter under ett mörkt utrikesnyhetsår (som dessutom förtogs av nästa punkt på listan).

3. Svälten i Nigeria

Våldet har skapat en gigantisk hungersnöd i norra Nigeria. Enligt FN kommer 75 000 barn att dö under de första månaderna 2017 om världen inte reagerar.

Många av de hårdast svältdrabbade områdena går fortfarande inte att nå på grund av striderna mellan Nigerias regering och Boko Haram.

Ett flyktingläger för Rohingya-minoriteten i brand.

4. Rohingya-minoriteten i Burma förtrycks

Rohingya är en muslimsk minoritet som lever i de västra delarna av Burma.

Sedan våldet inleddes har tiotusentals drivits från sina hem och hålls som lägerfångar av sin egen regering. Andra har flytt till grannländer.

Burmesiska soldater anklagas för att ha bränt ner hus och våldtagit kvinnor. Många fruktar nu ett fullskaligt folkmord.

Houthirebeller manifesterar sina vapen i Sanaa den 2 oktober.

5. Kriget förvärras i Jemen

Ett bortglömt land och ett svårförklarat krig utan en tydlig ”ond” och ”god” sida. Det är två av skälen till att du sannolikt har läst ytterst lite om den saudiledda koalitionens bombningar av huthirebellerna i Jemen.

Om de tusentals döda civila. Om förstörda skolor, vägar, sjukhus. Om terrorgruppen IS som växer sig starkare och om svältande barn.

Hur mycket värre måste det bli innan världen reagerar?

Barack Obama och Ban Ki-Moon skakar hand efter att USA ratificerat Paris-avtalet

6. Parisavtalet godkänns rekordsnabbt

Samtidigt som 2016 ser ut att bli ett rekordvarmt år på jorden har flera viktiga steg tagits för att rädda klimatet. Avtalet från Paris i fjol godkändes snabbare än någon väntat, sedan Kina och USA gått i täten, och trädde i kraft i november.

Inför 2017 har de mörka molnen dock åter samlats på klimathimlen. USA:s tillträdande president Donald Trump har kallat uppvärmningen för en kinesisk bluff och hotar med att säga upp avtalet.

FN-trupper övervakar flyktingar från Sydsudans strider

7. Det etniska våldet eskalerar i Sydsudan

Inbördeskriget i Sydsudan bröt ut 2013. Tusentals har dött och miljoner har tvingats på flykt. Nu balanserar landet än en gång på randen till ett fullskaligt etniskt inbördeskrig, som enligt FN kan destabilisera hela regionen.

Världsorganisationen kräver 4 000 soldater i en skyddstrupp och en domstol som ställer krigsförbrytare till svars – omedelbart.