Sverige allt lyckligare – Finland fortfarande i topp

Publicerad 2023-03-21

Alla Nordens länder hamnar på topp tio.

För första gången på flera år avancerar Sverige på listan över världens lyckligaste folk.

De nordiska länderna rankas fortsatt högt i rapporten och för sjätte gången i rad toppar Finland listan.

Den 20 mars firas ”THE INTERNATIONAL DAY OF HAPPINESS”. I samband med dagen publiceras även den årliga rapport som mäter lycka världen över.

Rapporten undersöker lycka genom att titta på ett flertalet faktorer som ekonomi, socialt stöd, hälsa och frihet har toppats av Finland de senaste åren, som även står som vinnare i år.

Sverige på väg uppåt

Sedan 2019 har Sverige placerat sig som det sjunde lyckligaste landet enligt rapporten. Nu klättrar Sverige på listan för första gången på flera år, upp till en sjätteplats.

Senast Sverige tog sig uppåt i rankingen var 2019, då från en nionde plats till en sjundeplats. I år är det endast Finland, Danmark, Island, Israel och Nederländerna som rankas högre än Sverige.

Norden i topp

I toppen av listan dominerar de nordiska länderna. Förutom Finland som än en gång rankas högst så kommer Danmark och Island tätt efter.

Totalt fem av de sju högsta placeringarna går till nordiska länder, där Norge rankas som det minst lyckliga landet i norden.

Rapporten har undersökt 137 länder, vilket innebär att en del nationer fattas. I botten på listan går det att finna Afghanistan, Libanon och Sierra Leone.

Följ ämnen i artikeln