Philip var först på plats vid dödsolyckan: ”Försökte hjälpa till”
Publicerad 2022-10-15
GREBBESTAD/FJÄLLBACKA. Flera människor har samlats för att sörja vid olycksplatsen i Grebbestad på lördagen.
En av dem är Philip Sahlin, 22, som var med när A-traktorolyckan inträffade.
– Vi stannade och försökte hjälpa till med det vi kunde, säger han.
Sent på fredagskvällen larmades SOS om en A-traktorolycka i Grebbestad i Bohuslän.
I A-traktorn, som hade kört in i ett träd, befann sig fyra tonårspojkar.
En av dem, en 15-årig pojke, dog. De andra pojkarna, alla ungefär samma ålder som sin döda kamrat, fördes senare till sjukhus.
Flera ungdomar befann sig i närheten och bevittnade dödsolyckan på fredagskvällen i Grebbestad. På lördagen har ännu fler samlats på samma plats för att sörja, lämna blommor och tända ljus.
En av dem som kommit hit på lördagen är Philip Sahlin, 22, som bara var ett hundratal meter ifrån platsen när olyckan inträffade.
– Det var ett tåg med A-traktorer och bilar. Jag var med i ledet också. Vi hade inte direkt någon destination utan åkte mest runt. Sedan såg vi att det var varningsblinkers längs vägen och då stannade vi för att hjälpa med det vi kunde, säger han.
”Väldigt påverkade av det här”
I väntan på att ambulans skulle komma fram försökte Philip hjälpa en av pojkarna som satt fast i den skadade A-traktorn.
– Jag kollade puls och andning på honom fram tills räddningstjänsten kom fram, säger han.
Många av dem som samlats vid minnesplatsen på lördagen är unga personer, som är nära vänner eller bekanta, med pojkarna som var med i olyckan.
– Det är jobbigt. Många av oss har blivit väldigt påverkade av det här, säger Philip.
Två andra som samlats här Clara Gunnarsson, 17, och Julia Andersén, 16. De berättar att de umgås i samma kretsar som pojkarna i olyckan.
– Det är väldigt jobbigt. Särskilt eftersom de är yngre än oss. Vi har varit i den här kretsen med epatraktorer och sånt länge och det har inte hänt oss någonting. Det är också väldigt jobbigt att vara på plats här nu, men jag tror det är viktigt att visa respekt och komma hit, säger Clara.
– Det är väldigt mycket känslor och jobbigt när man är här. När jag vaknade imorse och fick veta vad som hade hänt var jag i chock, säger Julia.
Kommunen erbjuder stöd
Tanums kommun, där Grebbestad ligger, har ordnat ett flertal minnesstunder på olika platser i kommunen tillsammans med Svenska kyrkan på lördagen.
På eftermiddagen har ett stort antal ungdomar samlats vid Fjällbacka kyrka för att ta ett sista farväl.
Liselotte Fröjd, som är kommunstyrelsens ordförande och på plats vid kyrkan, säger att kommunen arbetar hårt för att kunna erbjuda stöd till dem som behöver det.
– Ungdomarna är ledsna förstås, helt uppslitna. Det är mycket känslor. Det här som har hänt ska inte få hända, säger hon.