Larm från Stockholm – smittspridningen ökar
Publicerad 2020-09-29
Coronaläget i Stockholm skapar oro.
Hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson säger på en pressträff att det verkar som att stockholmarna börjat slappna av.
– Det är ett misslyckande för oss alla att vi inte lyckats hålla undan smittspridningen, säger han.
Vid 16-tiden inledde Region Stockholms hälso- och sjukvårdsdirektör Björn Eriksson presskonferensen om coronaläget i huvudstaden.
Och det var en mörkare bild än på mycket länge han målade upp.
– Vi är allvarligt bekymrade och ser allvarligt på läget kring den ökade smittspridningen i Region Stockholm just nu, säger han.
– De nya siffrorna tyder på att smittspridningen ökat, det tyder i sin tur på att allt för många har slutat följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Man har börjat slappna av, helt enkelt.
Snittet ökar
Förra veckan var drygt 4 procent av alla som genomförde ett så kallat PCR-test för corona smittade med viruset. Och sedan vecka 25 är snittsiffran 4,6 procent smittade.
Björn Eriksson säger att alla nu måste ta ansvar igen och listar fem punkter för stockholmarna att förhålla sig till:
- Distansarbeta om du kan
- Träna utomhus eller på tider när inte så många andra tränar
- Vänta med fester
- Umgås främst med dem som bor i ditt hushåll
- Håll kontakten med äldre och riskgrupper via telefon eller digitalt.
Björn Eriksson säger också att ingen går säker för corona och att man aldrig vet vem som drabbas.
– Det här är inte en sjukdom som är så lätt att hantera. Hos vissa blir det bara en liten förkylning, hos andra blir det ett mycket allvarligt förlopp och för dem är det en fruktansvärd och vidrig sjukdom, säger Björn Eriksson.
Testa er och sök vård
Region Stockholms tillförordnade smittskyddsläkare Maria Rotsén Östlund uppmanade till fortsatt intensiv testning vid minsta symtom.
– Fram tills dess att man fått provsvaret ska man hålla sig isolerad.
Även de som tidigare under våren testat negativt för aktiv covid-19 ska fortsätta testa sig.
Chefläkare Johan Bratt säger att sjukvården är redo för ett möjligt ökat behov av sjukvård. Detta även om den trötta personalen hellre fokuserar på eftersläpningen av vårdbehov som uppkommit sedan i våras.
– Våra patienter ska inte känna sig oroliga för en covid-smitta inom vården, där ska man inte känna någon oro. Man ska söka vård när det behövs, det är väldigt viktigt.
- Fastnålat inlägg
Coronapandemin är över
5 maj 2023Linnea DigerstedtTre år efter att pandemin var ett faktum meddelar nu WHO att covid-19 inte längre är en global hälsokris.
– Det är med stor hoppfullhet som jag förklarar att covid-19 inte längre utgör ett internationellt hälsonödläge, säger Världshälsoorganisationens generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus.
WHO-chefen poängterade dock att viruset fortfarande sprids och skördar dödsoffer.
Aftonbladets Nivette Dawod började i januari 2020 att liverapportera om viruset.
”Jag har rapporterat från stora nyhetshändelser i många år. Krig, konflikter, naturkatastrofer och viktiga val. Men sällan har något känts så viktigt och så ärofyllt som att få leda liverapporteringen under coronapandemin”.
Läs hela Nivette Dawods text här.
Nära sju miljoner dödsfall kopplat till covid-19 har rapporterats till WHO – men mörkertalet tros vara stort. Den verkliga dödssiffran bedöms vara över 20 miljoner.
Europa har nu passerat mer än två miljoner coronadödsfall, rapporterar AFP med hänvisning till WHO.
Katedralen Washington National Cathedral i USA:s huvudstad ringde sina klockor 1 000 gånger på måndagen. Varje klockslag representerade 1 000 liv som förlorats till covid-19 i USA.
– I dag har vi nått en tragisk milstolpe i vårt land. En miljon människor har avlidit som en följd av covid-19, sade katedralens domprost Randolph Marshall Hollerith innan klockorna slutade ringa.
USA har de senaste veckorna sett en uppgång i antalet nya smittofall. Antalet döda med koppling till pandemin har dock sjunkit de senaste månaderna.
Katedralens klockor har tidigare ringt när olika symboliska milstolpar nåtts under pandemin, bland annat i september 2020 när landet nådde 200 000 dödsfall. (TT)
5 280 nya fall av covid-19 har rapporterats från Kina. Det är det högsta dagliga antalet smittade sen pandemin började, uppger AFP. Elva städer har satts i ”lockdown” vilket innebär att 30 miljoner människor isoleras. Värst drabbad är provinsen Jilin, i nordöstra Kina.
Även Shanghai har spärrat av vissa områden av staden i ett led av landets nolltolerans mot spridningen av covid-19.