Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Regeringen vägrar berätta om Saudi-omröstningen

Uppdaterad 2017-04-26 | Publicerad 2017-04-25

Regeringen måste berätta hur Sverige röstade när Saudiarabien fick plats i FN:s kvinnokommission, kräver oppositionen.

– Om Sverige röstade för Saudiarabien vore det en fullständig kollaps för den feministiska regeringen, säger Jan Björklund (L) till Aftonbladet.

Men utrikesdepartementet vägrar berätta.

Stefan Löfven besökte förra året Saudiarabien under en mycket kontroversiell resa.

Aftonbladet kunde i går berätta att Saudiarabien röstades in i FN:s kvinnokommission, CSW.

Omröstningen är sluten, men 45 av de 52 medlemsländerna i ECOSOC – som utser vilka som ska vara med i CSW – röstade för Saudiarabien.

Sverige är medlemmar i ECOSOC men regeringen har hittills vägrat att avslöja hur de röstade. Nu får man hård kritik från oppositionen.

– Regeringen måste lägga korten på bordet och berätta hur Sverige röstade. Jag hoppas att det inte är sant att man röstade in Saudiarabien, det land med det kanske absolut grövsta kvinnoförtrycket, säger Liberalernas partiledare Jan Björklund.

”Oacceptabelt”

Regeringen har endast kommenterat omröstningen via ett skriftligt uttalande från jämställdhetsminister Åsa Regnér.

”Vi noterar att Saudiarabien har nominerats och valts in som representant för sin geografiska grupp, i enlighet med procedurerna för kvinnokommissionen. FN är en organisation som består av medlemsstater, där alla har lika rätt att delta i organisationens arbete”, skrev hon i ett mejl till Aftonbladet.

Enligt Björklund är det svaret inte tillfredsställande.

– Det är oacceptabelt. Det finns ju länder som röstat nej till Saudiarabien så det går ju att göra. Ett av argumenten som Margot Wallström hade för att Sverige skulle sitta i säkerhetsrådet var att man skulle sprida svenska värderingar. Detta skulle ju vara ett intellektuellt haveri, säger Björklund.

Hur ska ni gå vidare?

– Jag utgår från att regeringen berättar hur de röstade. Annars har riksdagen tunga verktyg för att få dem att göra det. Att de mörkar hur man röstar är inte heller acceptabelt i en demokrati.

Även Centerledaren Annie Lööf kräver svar.

– När det gäller FN:s kvinnokommission bör länder som ligger långt fram i jämställdhetsarbetet vara där, för att sätta sin prägel på FN:s arbete. I dag är det inte så och det borde förändras. Här bör vi få reda på hur den så kallade feministiska regeringen har röstat.

M: Kan handla om röstbyten

Sofia Arkelsten, moderat och ledamot i utrikesutskottet, säger:

– Regeringen är inte öppen med röstningen, men de kan vara öppna med vad de tycker. Regeringen har kritiserats för genomförandet av kampanjen till FN:s säkerhetsråd och hur de balanserat mellan värnandet av svenska värderingar och regeringens intressen. Det är oklart vad Sverige har utfäst och vad Sverige numera är bundna av vad gäller röstbyten.

Hans Linde, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet, är också kritisk.

”Bisarrt att Saudi tar plats i FN:s kvinnokommission! Förutsätter att Sverige röstat nej. Allt annat oacceptabelt!” twittrar han.

M-ledaren Anna Kinberg Batra skriver på Twitter:

– Sverige ska vara en stark röst i världen för kvinnors rättigheter. Då är det både rimligt och viktigt att berätta hur rösten används.

Men oppositionen kommer inte att få något besked, enligt utrikesdepartementet. Detta av två anledningar.

– Det har varit en sluten omröstning. Vi offentliggör aldrig hur vi röstar i slutna omröstningar. Alla stater förväntas följa detta, säger Sofia Karlberg på UD:s presstjänst.

Finns det någon som kan berätta hur ni röstade?

– Nej, det är utrikessekretess* som gäller från vårt håll.

År 2010 valdes Iran in i FN:s kvinnokommission, utan att någon av länderna i ECOSOC ens kallade till omröstning. Landet är dock inte längre medlem.

Saudiarabien och den svenska regeringen har haft en ansträngd relation de senaste åren. Bland annat plockade saudierna år 2015 hem sin ambassadör efter att utrikesminister Margot Wallström kritiserat landets brott mot mänskliga rättigheter.

Efter att Björn von Sydow åkte till landet för att mjuka upp relationerna har de förbättrats. Senare var även statsminister Stefan Löfven på besök i Saudiarabien.