Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Säpo om att hitta terrorister: ”Som en nål i en höstack”

Publicerad 2017-07-04

”Sverige är inte en skyddad del av Europa””Sverige är inte en skyddad del av Europa”

VISBY. Mängder av information som snabbt kan ändras.

Det är Säkerhetspolisen stora utmaning i arbetet med att förhindra potentiella terrordåd i Sverige då information har ökat markant.

– Det är som en nål i en höstack. För oss gäller det att veta vilken höstack vi ska börja leta i, säger Ahn-Za Hagström på Säpo.

Ahn-Za Hagström,Säpo.

Under Almedalsveckans tredje dag beskrev Säkerhetspolisen på ett seminarium kring terrorism i Sverige hur det aktuella terrorhotet ser ut.

Ahn-Za Hagström, analytiker på Säkerhetspolisen, säger att Sverige står inför ett nytt normalläge där mängden attentatshot som inkommer till Säkerhetspolisen och säkerhetstjänst i Europa har ökat markant.

– Det nya normalläget består av att Sverige inte är en skyddad del av världen utan att vi jobbar mycket mer med de attentat som inträffat ute i Europa för att undersöka om det finns en svensk koppling.

Störst hot från våldsbejakande islamism

Ahn-Za Hagström berättar att Säkerhetspolisen i dag bedömer terrorhotet från tre extremismmiljöer – den våldsbejakande islamistiska miljön, vit makt-miljön och den autonoma miljön.

– I dagsläget bedömer vi att den våldsbejakande islamistiska miljön utgör det största hotet i Sverige, vilket vi baserar på de genomförda attentaten, attentatshotet och mängden av information som kommer in till oss. Vi ser även att det här budskapet får konkret genomslag i termer av brottslighet.

– Men det är en bedömning som inte är statisk utan kan förändras.

Ahn-Za Hagström förklarar vidare att Säpos arbete dock inte handlar om att identifiera brott som är förenligt med en viss typ av aktör eller ideologi utan som begås i ett visst syfte – som att förändra världsordningen.

– Sådana aktörer kan ha alltifrån religiösa, politiska eller personliga bevekelsegrunder. För vår del handlar det inte om åsikterna eller radikaliseringsprocessen. Det kan vi inte ta ensamt ansvar för.

Informationsflödet har ökat

Säkerhetspolisen säger också att man står inför stor utmaning med det växande informationsflödet som inkommer till myndigheten.

– Det har ökat avsevärt de senaste åren och beror på omvärldshändelser och att Sverige inte är en skyddad del av Europa då det kan ha en svensk koppling som vi måste undersöka, säger Ahn-Za Hagström och fortsätter:

– Människor är även mer medvetna om terrorism och terrorattentat och sen har vi ju de sociala medierna som ökar på takten. All information måste bearbetas och bedömas för att bekräfta eller avfärda relevansen.

”Kan ändras fort”

Hon förklarar även problematiken i att informationen snabbt kan ändras och att det finns människor i Säpos flöde som de inte kommer vidare med ur ett brottsperspektiv.

– Det betyder dock inte att personerna inte genomför attentat eller att det senare finns information att gå vidare med. Det kan gå väldigt fort från tanke till handling och därmed kan också läget förändras väldigt fort, säger Ahn-Za Hagström och fortsätter:

– Det visar komplexiteten i vårt arbete. Det är som en nål i en höstack. För oss gäller det att veta vilken höstack vi ska börja leta i. Det är alltid lättare att hitta den röda tråden i efterhand, och fråga sig varför vi inte gjorde något tidigare, men finns det inget vi kan gå vidare med så tvingas vi släppa det eftersom det finns så mycket information kring andra personer av samma karaktär.

Går det att känna sig trygg i Sverige i dag?

– Vi gör vårt yttersta varje dag för att göra det så svårt som möjligt för de här aktörerna att få igenom sina avsikter men vi kommer aldrig kunna garantera att det inte händer något. För att göra det måste vi ändra vårt samhälle till något vi inte vill leva i.

Följ ämnen i artikeln