Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Obama och Merkel fördömer ”barbariska luftangrepp”

Uppdaterad 2016-10-02 | Publicerad 2016-09-30

100 barn har dödats under den senaste veckans bombattacker mot östra Aleppo.

FN:s humanitära chef Stephen O'Brien varnar för att området är på väg ner i en "skoningslös avgrund".

Nu fördömer både Barack Obama och Angela Merkel Rysslands och den syriska regimens ”barbariska luftangrepp”, skriver Vita huset i ett pressmeddelande.

USA:s president och Tysklands förbundskansler diskuterade krisen i östra Aleppo under ett telefonsamtal på torsdagen, enligt ett pressmeddelande från Vita huset.

Barack Obama och Angela Merkel ”fördömer kraftfullt Rysslands och den syriska regimens barbariska luftangrepp mot östra Aleppo, ett område där hundratusentals civila bor, varav hälften är barn”. Enligt pressmeddelandet är de överens om att Ryssland och den syriska regimen bär ett särskilt ansvar för att få slut på våldet i Syrien och ge FN:s hjälpsändningar tillträde till svåråtkomliga delar av landet.

Några timmar före Vita husets uttalande hotade USA att avbryta de diplomatiska förbindelserna med Ryssland när det gäller Syrien.

– Vi är nära att bryta samtalen, sa John Kerry.

Enligt utrikesministern är stunden inne för "andra alternativ.

Akut behov av evakuering

Förra veckan inledde syriska regeringsstyrkor, uppbackade av ryska styrkor, en offensiv mot de rebellkontrollerade östra delarna av Aleppo. Sedan dess har hundratals flygbombningar genomförts och minst 320 civila, varav 100 barn, dödats, uppger FN:s humanitära chef Stephen O’Brien på torsdagen enligt AP. Ytterligare 765 personer ska ha skadats.

Enligt FN är hundratals skadade i akut behov av evakuering från östra Aleppo.

– Det uppskattas att så många som 600 skadade inte kan få adekvat behandling, säger FN:s biträdande Syriensändebud Ramzy Ezzeldine under en pressträff i Genève.

Stephen O’Brien säger att östra Aleppo är på väg ner i en "skoningslös avgrund" och varnar för en "humanitär katastrof" som saknar motstycke under det brutala kriget som pågått i fem år.

Skyller på USA

O'Brien sätter sitt hopp till världsopinionens avsky.

– Inget annat verkar fungera för att stoppa detta avsiktliga, meningslösa blodbad, säger Stephen O’Brien.

Kremls talesman Dimitrij Peskov skyller det ökande våldet i Aleppo på att Washington ”misslyckats med att kontrollera” rebellgrupper, rapporterar TT. Han hävdar också att den syriska regimens styrkor strider mot ”terrorister”, vilket är ett eko av retoriken från den syriske presidenten Bashar al-Assads regering.