Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Därför vill Putin inte ha någon fred i Syrien

Människor går runt bland förödelsen i Aleppo efter bombningar utförda av den syriska regimens helikoptrar på tisdagen.

Nyss enades USA, Ryssland och de stridande parterna om en vapenvila i Syrien.

Nu deltar Ryssland i den värsta bombningen av civila sedan krigets början.

Vad är det egentligen Vladimir Putin vill uppnå med Rysslands agerande i Syrien? Vill han verkligen ha fred?

Följ ämnen
Ryssland

Att Ryssland till varje pris vill rädda kvar Assad-regimen vid makten vet vi redan. Om Assad försvinner är Ryssland rädd att man ska förlora sin flottbas i Syrien och därmed sitt enda återstående fäste i Mellanöstern. Det vore förödande för Putin som vill återupprätta Ryssland som militär stormakt.

Rädda Assad kvar vid makten gjorde Ryssland redan i mars när Putin deklarerade att den ryska militära insatsen i Syrien i princip var över. Då hade ryska bombningar under ett knappt halvår stärkt Assads position på slagfältet så mycket att det inte längre fanns någon risk att han skulle förlora kriget. Och gett Ryssland en plats vid det internationella förhandlingsbordet.

Ändå har Ryssland under sommaren intensifierat sin krigföring i Syrien. Vapenvilan höll inte ens en vecka. Nu bombar man tillsammans med Syriens flygvapen östra Aleppo till småsmulor med hundratals civila dödsoffer som inte kan lämna den belägrade staden.

Så det måste finnas andra motiv också.

Stoppa sanktioner

Dessa framträder klarare om man inte ser på Syrien isolerat utan betraktar Putins handlade ur Rysslands internationella läge överhuvudtaget.

Rysslands ekonomi befinner sig i recession på grund av det låga oljepriset och de sanktioner som EU och USA infört som straff för annekteringen av Krim och krigföringen i östra Ukraina. Oljepriset är svårt att påverka. Däremot vill Putin bli av med sanktionerna. Han styrka på hemmaplan bygger på att han kan leverera ökat välstånd till ryssarna. Då struntar många i om han samtidigt monterar ner demokratin.

Men det är inte bara sanktionerna Putin vill bli av med. Han vill bryta landets isolering och montera ned den gamla världsordningen där USA är ensam herre på täppan. För att lyckas med det måste han slå in en kil mellan EU-länderna och så tvivel hos USA:s ledning. Där har Putin i Donald Trump hittat en "nyttig idiot". Även om Trump inte blir president finns det nu en grupp i USA som anser att det kanske är bättre att samarbeta med Ryssland än att vara i konstant konfrontation. Och som tycker att Krim kanske är ett pris man måste betala.

Splittra EU

I Europa är det ingen slump att Ryssland gett stora lån till högerpopulister som Nationella Fronten i Frankrike. Eller att man odlar separata kontakter med "utstötta" EU-länder som Grekland och Ungern. Att upprätthålla sanktionerna mot Ryssland kräver att alla EU-länder röstar för. Att bevara enigheten blir svårare för varje månad som går.

En av Putins metoder är att hela tiden göra det oväntade. Att vara oförutsägbar. Assymetrisk krigföring lägger ut dimridåer och gör det svårare för omvärlden att motverka Rysslands intressen. Kanske är det också så att han gillar rollen som den tuffe cowboyen som gör vad som faller honom in. Eller så har han helt enkelt ingen övergripande plan utan skjuter hela tiden från höften.

Putin vill gärna att omvärlden ska vara lite rädd för Ryssland. Han har redan lyckats skrämma USA och Europa till att upphöra med alla försök att få med tidigare sovjetrepubliker i EU och Nato, det som Putin anser vara en inringning av Ryssland från Natos sida. Få pratar längre om ett EU-medlemskap för Ukraina eller att Georgien skulle komma med i Nato.

Frusna konflikter

Så lär det fortsätta vara så länge de två länderna brottas med frusna konflikter på hemmaplan. Konflikter som skapats och underblåses av Ryssland men som går på sparlåga.

Kanske är det så Putin vill ha det i Syrien också. En frusen konflikt som kan förväntas pågå under lång tid och destabilisera hela regionen. Något som försvagar USA och ger Ryssland chansen att visa sina militära muskler. Ett intresse som sammanfaller med diktator Assads. Han har lättare att överleva i krig än om det blir fred.

Lyckas Assad med rysk hjälp inta hela Aleppo kontrollerar rebellerna i praktiken mest landsbygd. Då blir det nästan omöjligt att störta Assad.

Krigen Putin startat eller hoppat in i har inte skadat hans maktställning på hemmaplan. Tvärtom. Den förre KGB-agenten är mer populär än någonsin hos ryssar som längtar efter att återupprätta Sovjetunionens storhet i världen, utan at de för den skull vill ha kommunismen tillbaka. Nationalismen stormar fram i Ryssland precis som på så många andra håll i världen.

Ryssland må prata om att de vill ha fred i Syrien men räkna inte med att de ska agera därefter. Putin har säkert inget emot en fred. Så länge den är på hans villkor.

Putins sex mål med kriget i Syrien

1. Montera ner den gamla världsordningen

USA ska inte längre känna sig som ensam herre på täppan. Man ska vara tvungen att förhandla med Ryssland för att uppnå fred och förändringar.

2. Rädda kvar Assad vid makten

Inte för att Putin är förtjust i diktatorn utan därför att Ryssland har sin enda militärbas i Mellanöstern i Syrien.

3. Splittra Europa och USA

Genom att slå in kilar mellan olika EU-länder och splittra USA:s ledning hoppas Putin att bli av med sanktionerna och få världen att erkänna annekteringen av Krim.

4. Återupprätta Ryssland som stormakt

Rysslands krigsframgångar är ett sätt att visa att den forna stormakten är tillbaka på världsarenan. Ingen ska våga mucka med Kreml.

5. Stärka sin makt på hemmaplan

De ryska framgångarna i Syrien har ökat Putins popularitet på hemmaplan. Så länge Ryssland bara attackerar från luften är risken för egna förluster liten.

6. Sälja ryska vapen

Syrien är redan en stor kund. Kriget är ett skyltfönster för rysk vapenteknologi.