Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Åkesson: "Vi påverkar och är högst relevanta i svensk politik"

Publicerad 2015-11-27

Kritiker hävdar att ingen bryr sig om Sverigedemokraternas politik.

Men de avfärdas av SD-ledaren Jimmie Åkesson.

– Vi påverkar och är högst relevanta i svensk politik.

Som brukligt möttes Jimmie Åkesson av stående ovationer när han öppnade SD:s kongress, landsdagarna, i Lund på fredagsförmiddagen.

– Det är nu vi behövs mer än någonsin, när situationen är så katastrofal som den är, sa partiledaren och drog stora applåder.

I en intervju med Aftonbladet kort därefter utvecklade Jimmie Åkesson resonemanget.

– Jag tycker att alla pratar om vår politik, i alla medier i alla politiska sammanhang. Vi växer mer än någonsin, vi är största partiet i många opinionsundersökningar, säger Åkesson.

Kritik internt om att inte SD inte når ut

Även inom partiet har det på vissa håll muttrats om att SD inte når ut. Att partiet borde synas och höras mer och utnyttja flyktingsituationen.

Men det är ingenting Åkesson verkar bekymra sig om. Han säger sig förstå ”att politiska och mediala etablissemanget vill framställa SD som meningslöst”.

– Vi har tvingat delar av borgerligheten att förhålla sig till oss. Att Anna Kinberg Batra (M) går så långt beror åtminstone till en del på oss, men också verkligheten.

Av sina politiska motståndare har SD anklagats för att vara islamofobiskt. De fick vatten på sin kvarn när Åkesson i en intervju med Svenska Dagbladet inför kongressen sade sig vilja kartlägga de svenska muslimernas syn på radikalism.

– Som ett led i arbetet mot våldsbejakande extremism borde vi kunna göra liknande undersökningar som i exempelvis Storbritannien. Där ser vi tyvärr att radikala åsikter är utbredda inom delar av den muslimska befolkningen.

Fördomar mot muslimer

Åkesson har inget svar på frågan hur exakt en sådan undersökningar ska göras. Det är ingenting SD eller något annat parti ska göra, menar han. Det lämnar han till opinionsinstitut eller forskningen.

– En sådan undersökning vore viktig även för den muslimska minoriteten. Mycket av debatten bygger på fördomar om att varje muslim är en potentiell terrorist och så är det förstås inte.

Under nästan hela 2015 har SD skakats av hårda interna stridigheter. Partiledningen har beskyllts för toppstyrning. Inte minst gruppledaren Mattias Karlsson, som vikarierade som partiledare under Åkessons sjukskrivning, har kritiserats hårt.

Avfärdar kritik mot toppstyrning

– Den kritiken förekommer i samband med landsdagarna. Ofta sammanfaller det med att en enskild person inte får förnyat förtroende, säger Jimmie Åkesson.

Är SD toppstyrt?

– Landsdagarna är ett uttryck för medlemsmakt i partiet. Medlemmarna väljer inriktning på politiken och företrädare. Kallar man det toppstyrning har man en märklig syn på politik.

Under landsdagarna kommer SD att anta industri-, barn-, kriminal- och utrikesprogram.

– Vi har blivit starkt kopplade till och växt tack vare invandringsfrågan. Ska vi bli ett statsbärande parti måste vi bredda och fördjupas oss, säger Jimmie Åkesson.