Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

EU ogiltigförklarar Facebook-avtal

Publicerad 2015-10-06

Kan stoppa användarinformation att flyttas till USA

Din historik från Facebook kan stoppas från att överföras till USA.

I ett beslut i dag har EU:s domstol ogiltigförklarat det avtal som hittills gjort detta möjligt.

Dataöverföringar mellan EU och USA kan nu stoppas av nationella myndigheter i Europa. I ett domslut fastslår EU:s domstol ett ogiltigförklarande av det så kallade Safe Harbour-avtalet. Ett avtal som många IT-jättar använder sig av för att föra över användarinformation från EU till servrar i USA.

– Domstolen beslutar att Safe Harbour-avtalet är ogiltigt, står det i domslutet.

Anklagade Facebook

Amerikanska myndigheter har stora befogenheter att spionera på enskilda individer, men nu blir det alltså svårare att spionera på personer inom EU.

Nu ger domstolen den österrikiske juridikstudenten Maximillian Schrems som stämt Facebook rätt. Han och tusentals andra aktivister har länge anklagat Facebook för att kartlägga användarna på ett sätt som bryter mot europeiska konsument- och datalagar.

– Det här är en milstolpe gällande integritet på internet. Det klargörs att massövervakning strider mot våra grundläggande rättigheter. Detta beslut är ett hårt slag för USA:s globala övervakning, säger en av aktivisterna till AFP.

Kan få stora effekter

Att avtalet bryts kan påverka fler företag än Facebook.

Safe Harbour-avtalet används av ungefär 400 amerikanska företag. Bland annat använder IT-jättarna Google, Microsoft, Twitter och Apple avtalet vid överföring av personuppgifter mellan EU och USA.

Beslutet kan få långtgående effekter och flera jättar kan tvingas sätta upp datacenter i Europa för att kunna hantera användarnas information.

Följ ämnen i artikeln