Läsarna: Slopa blockpolitiken

Publicerad 2011-07-06

Visby. En stor majoritet av aftonbladet.se:s läsare är överens: Slopa blockpolitiken.

Men de kommer att bli besvikna – blocken är kvar under valet 2014.

– Alliansen finns kvar då, och det kommer att finnas någon form av samarbete mellan S, V och MP, spår Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin.

Klockan 14.00 i dag hade drygt 12 500 personer svarat på Dagens fråga på aftonbladet.se som lyder: Skulle svensk politik bli bättre utan politiska block?

Kliven över blocken få

75,6 procent svarar ja på den frågan. 24,4 procent säger nej.

Men enligt Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin och flera olika väljarundersökningar så är kliven mellan de politiska blocken väldigt få.

– Väljarna röstar ju inte som dom säger att de vill ha det. Blockpolitiken är väldigt fast i väljarnas föreställningsvärld – man röstar på höger- eller vänsterblocket. Däremot byter man mellan blockens olika partier.

Hur viktig är blockpolitiken för de små partierna?

– Den är jätteviktigt om deras block hamnar i regeringsställning, för då har de ju chans att få igenom sin politik.

Lena Mellin är övertygad om att alliansen kommer att vara kvar i sin nuvarande form under riksdagsvalet 2014. Hur den rödgröna konstellationen kommer att se ut är däremot mer oklart:

– Det kommer att vara någon slags förbindelse mellan S, V och MP, men inte av den typ som var inför valet 2010.

Är blockpolitiken här för att stanna?

– Det är omöjligt att svara på. Alliansen är i alla fall kvar 2014, men om tio år (inför valet 2018) vet vi inte ens om alla partierna är kvar.

Enligt Svenska Dagbladet i dag vill flera ledande centerpartister bryta samarbetet med alliansen.

Efterlyser fler alternativ

Kritiker menar, enligt SvD, att partiet har hamnat i skymundan och att väljarna måste ha fler alternativ, och ett mindre uppstyrt samarbete efterfrågas.

– Undersökningen är lite lös i kanterna. Det framgår inte hur många inom centern som tycker att partiet ska lämna alliansen inför nästa val. Flera av dem som uttalar sig har alltid varit motståndare till samarbetet och är det fortfarande, säger Lena Mellin.