Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Muller och Antonov i möten i Stockholm

Uppdaterad 2011-07-01 | Publicerad 2011-06-30

Både Victor Muller och Vladimir Antonov har under torsdagen befunnit sig i Stockholm för att diskutera Saabs framtid under topphemliga möten med bland annat den kinesiska superdelegationen NDRC.

NDRC:s intryck efter mötena kan bli avgörande för Saab:s framtid.

Aftonbladets bilexpert Robert Collin.

Saabs vd Victor Muller och Maud Olofsson har idag haft möte med den kinesiska superdelegationen NDRC och bilhandlarkedjan Pang Da samt biltillverkarna Youngman. NDRC står för National Development and Reform-Commission, och är det organ som avgör vilka utländska biltillverkare som får inleda samarbeten i Kina.

Godkännande nödvändigt

NDRS:s möten i Sverige kan bli avgörande för Saabs framtid.

– Om det här ska bli en affär så måste NDRC först godkänna affären. De vill styra upp näringslivet i Kina, som har massor av olika biltillverkare. De vill gärna ha allianser med västtillverkare och vill nu veta vilka som duger, säger Aftonbladets bilexpert Robert Collin.

Om de blir godkända av NDRC kan Saab sluta ett avtal med Youngman och Pang Da, som ska satsa 2,2 miljarder kronor i Saab.

– Nu vill de träffa Saab och Sveriges regering för att se om det finns någon framtid för det här samarbetet, säger Collin.

Olofsson har middag med NDRC

Den ryske finansmannen Vladimir Antonov är också han i Stockholm. Även han har under kvällen träffat representanter från Pang Da och Youngman, innan han flyger hem till London i natt.

Näringsminister Maud Olofsson är i kväll värdinna för en middag med delegationen från NDRC.

Antonov har inte medverkat vid middagen – men Victor Muller fanns på plats.

– Än så länge hålls Antonov utanför det här med Saab, men pressen på regeringen ökar, så nu verkar det svårt att backa, säger Collin.

Om regeringen godkänner Antonov så kommer också hans pengar in till Saab. Därmed skulle den senaste tidens kriser vara lösta.

– Då går vi in i nästa fas, säger Collin.