Dödsdrogens hemland

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-08-27

Produktionen av opium i Afghanistan har fördubblats på två år

Kampen mot narkotikan pågår över hela världen, men ingenstans går den så dåligt som i Afghanistan.

Där har odlingen av opiumvallmon exploderat det senaste året.

Opium är basen i världens dödligaste droger, bland andra heroin.

Opiumskörden i Afghanistan ökade i år med 34 procent, vilket innebär en fördubbling på två år, enligt en FN-rapport som presenterades på måndagen.

Arealen som opiumet odlas på har ökat från 165 000 hektar till 193 000 hektar, och den framställda mängden opium har ökat från 6 724 ton 2006 till uppskattningsvis 8 200 ton i år, enligt rapporten. Samtidigt har antalet illegala laboratorier för framställning av heroin av opiumet också ökat.

Dramatisk situation

Faktum är att 93 procent av hela världens produktion av opium sker i Afghanistan.

– Situationen är dramatisk och förvärras varje dag, säger Antonio Maria Costa, generaldirektör på FN:s byrå mot droger och brott, UNODC. Inget annat land i världen har någonsin använt så mycket jordbruksmark till illegala aktiviteter – förutom Kina för hundra år sedan, säger han enligt nyhetsbryån AP.

Värdet av det framställda opiumet beräknas till runt 730 miljoner euro, över 6,7 miljarder kronor. Uppskattningsvis 3,3 miljoner afghaner har sin inkomst från opiumodlingarna.

Heroinet som framställs av opiumet har ett mångdubbelt högre gatuvärde.

Värst är situationen i de södra delarna av landet, och särskilt i provinsen Helmand, enligt rapporten. Därifrån kommer över hälften av Afghanistans opiumproduktion. Enligt FN-rapporten har den afghanska regeringen tappat kontrollen över den delen av landet.

Beskattar odlarna

– Det är klart dokumenterat att upprorsmän, vare sig de är talibaner eller al-Qaidaanhängare, drar fördelar och ekonomisk vinning av odlingen, raffineringen och handeln med opium, säger Costa.

Enligt rapporten är det brukligt att talibaner "beskattar" de bönder som odlar opiumet och beskyddar smugglingsoperationer in i grannländerna.