Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Fängelser rustar för fritagningar

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-14

En av polisens helikoptrar lyfter vid en rymning från Norrtäljeanstalten 2004. Nu är Kriminalvården orolig att de skjutna helikoptrarna utnyttjas av kriminella som vill frita interner.

Efter att fyra polishelikoptrar beskjutits i hangaren på Säve flygplats i Göteborg har nu Sveriges fängelser höjt beredskapen för fritagningar.

Bättre säkerhet kring viktiga anläggningar och vissa intagna ska förhindra att bristen på polishelikoptrar utnyttjas.

Polisens tekniker undersöker hangaren i Göteborg där polishelikoptrarna blev beskjutna.

Det var vid åttatiden på tisdagsmorgonen som personal upptäckte att någon skjutit mot tre av rikspolisstyrelsens polishelikoptrar och en utbildningshelikopter inne i hangaren på Säve flygplats på Hisingen i Göteborg.

Så fort händelsen blivit känd, gick Kriminalvården ut med information till alla sina verksamheter runt om i landet, rapporterar TV 4:s Nyheterna. Samtidigt hade man ett fortlöpande samråd med polisen.

– Det handlade mest om att identifiera vilken del av Kriminalvården som möjligen kunde bli berörd. Och det är förstås främst våra större enheter, eller andra särskilt viktiga objekt. Fokus ligger på Västsverige, säger Kriminalvårdens säkerhetschef Christer Isaksson till TT.

Ett tänkbart scenario är att helikoptrarna beskjutits för att inte kunna användas av polisen efter en fritagning från något fängelse.

Höjd beredskap

På de enheter inom Kriminalvården där en sådan risk bedömdes finnas, sattes beredskapsplaner i kraft. Men enligt Isaksson förekom ingen incident på tisdagen som kunde kopplas till helikopterattacken.

En brukbar polishelikopter har dirigerats om från annat håll, för att ersätta de skadade i Göteborg.

Området där helikoptrarna stod på flygplatsen är stängt för obehöriga.

– Det finns avspärrningar, men jag tror mig veta att det inte är så svårt att ta mig runt dem, säger polismästare Klas Friberg i Göteborg.

– Vi ser mycket allvarligt på det här. Förundersökningen gäller grovt sabotage, framhåller Klas Friberg.

Fler helikoptrar än vanligt

Det var andra gången på ungefär ett dygn som någon sköt skarpt mot polisens anläggningar i Göteborgsområdet. Natten till måndagen avlossades en rad skott mot polisstationen i Partille.

– Gemensamt är att båda händelserna skedde vid en tidpunkt då det inte finns nära vittnen, påpekar Friberg.

Normalt finns bara en av Rikspolisstyrelsens helikoptrar i Göteborg, men nu stod av en tillfällighet tre stycken i hangaren till följd av utbildningsverksamhet.

Om det hade något samband med att skotten och skadorna på helikoptrarna kom just nu, ville Klas Friberg inte kommentera.