Om fem år är det brist på psykologer

Publicerad 2011-11-21

Lista: Här är jobben du ska satsa på

Vill du bli kiropraktor, psykolog eller reservofficer?

Sätt dig i skolbänken redan nu.

Enligt Fackförbundet Sacos undersökning kommer det råda brist på de yrkesgrupperna om fem år.

Eva Oscarsson, arbetsmarknadsexpert vid Saco.

Svängningarna på arbetsmarknaden kan gå snabbt. Ett politiskt beslut kan förändra villkoren för en bransch, och plötsligt kan ett överskott förvandlas till en brist.

Förändringar

Fackförbundet Saco har gjort en prognos av arbetsmarknaden 2016. Där kan man bland annat se hur bland annat bibliotekariernas arbetsmarknad kommer att förändrats.

Enligt Saco har det tidigare funnit ett överskott. Men inom fem år kommer branschen att ha en balans på marknaden. Det kommer i så fall bero på dels den nya skollagen, men också om pensionsavgångar leder till nyanställningar.

– Vi tittar på befolkningens sammansättning när vi gör en sådan här prognos. Vi ser bland annat om det är fler äldre i befolkningen, hur stora ungdomskullarna är, hur konsumtionsmönstret ser ut och hur globaliseringen och tekniken utvecklas, säger Eva Oscarsson, arbetsmarknadsexpert vid fackförbundet Saco.

"Utgå från dina drömmar"

De yrken som det kommer råda brist på 2016 är bland andra kiropraktor, audionom och psykolog.

Hur mycket ska man tänka på prognosen när man väljer ett yrke inför framtiden?

– Vi tycker att man ska utgå från det man drömmer om. Men det är också viktigt att ta reda på hur arbetsmarknaden ser ut. Studierna är en stor investering som man kommer att lägga flera år och väldigt mycket pengar på.

Samtidigt anser Eva Oscarsson att prognoserna ska ses just en prognos och inte som en vedertagen sanning.

– Det blir aldrig säkrare än en kvalificerad gissning.