”Man vill inte ens stoppa ner handen”

Publicerad 2012-07-08

INTE SÅNA MAN ÄTER. Vattnet längs med västkusten är fullt av maneter i sommar. ”Man vill inte ens stoppa ner handen”, säger semesterfiraren Johanna Granström.

Det kalla vattnet gör att sommardoppen på västkusten kan bli brännheta. Så länge vattnet är kallt håller sig nämligen brännmaneterna till ytan.

– De guppar längs ytan överallt, säger semesterfiraren Johanna Granström.

Johanna Granström, 27.

Johanna Granström, 27, har varit ute och seglat längs västkusten i en dryg vecka. Hittills har varken hon, hennes sambo eller deras hund badat en enda gång. Brännmaneterna har tagit över deras semesterutsikter.

– Havet är fullt av maneter, de guppar längs ytan överallt. Det är en invasion och det är riktiga brännmaneter så man vill inte ens stoppa ner handen, säger hon.

”Bra brännmanetår”

Enligt Lene Friis Möller, manetforskare vid Göteborgs universitet, är det dock inte ovanligt många brännmaneter i år. Förra året var det färre brännmaneter än vanligt och året innan var det ett extremår.

– I år är det ett vanligt bra brännmanetår men de som finns nu är rätt så stora, säger hon.

Anledningen till att brännmaneterna växer och frodas är att det i år finns ovanligt många öronmaneter som agerar föda åt brännmaneterna. Forskarna tror att öronmaneterna konkurrerar med de amerikanska kammaneterna som förra hösten uteblev för första gången på sex år.

– Vi kan inte bevisa det men om man tittar på andra ekosystem tyder det på att det finns någon typ av konkurrens, kommer det fler av den ena typen blir det mindre av den andra.

Maneterna håller sig till ytan

Vädret är avgörande för hur de som är sugna på ett dopp påverkas av maneterna. Så länge det är kallt i vattnet håller sig nämligen maneterna till ytan.

– Blir det varmare så går de ner djupare, säger Lene Friis Möller.

Och samtidigt som maneterna trivs utmärkt i det kalla vattnet, tycker Johanna och hennes semestersällskap att det börjar bli olidligt varmt på land.

– Det är görvarmt väder så man vill ju bada men det går inte för man vill inte bränna sig på maneterna.