Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Elsa, Isabella

"Kött är bra för hälsan"

Publicerad 2012-06-27

Läkaren och LCHF-förespråkaren Annika Dahlqvist om senaste hälsolarmet

En ny studie visar att en proteinrik kost som Atkins och LCHF kan orsaka hjärt-kärlsjukdom.

Men resultaten avfärdas av läkaren och LCHF-förespråkaren Annika Dahlqvist.

– Det animaliska proteinet är det bästa, säger hon till Aftonbladet.

Annika Dahlqvist.

Läkaren Annika Dahlqvist, 63 år, är trött på all kritik mot LCHF och animaliskt protein.

– Det är en ständig nedklassning av animaliska proteiner i olika strömningar. Det är vegetarianer och förkämpar som orättvist klassar ner allt det animaliska. Vi LCHF-are anser att det inte är farligt för klimatet att äta kött. Och det är oerhört nyttiga produkter som kommer från korna!

"Lagom" mycket kött

Hon menar att de som förespråkar LCHF inte alls anser att man ska äta "för mycket kött".

– Det är inte sant att vi förespråkar att man ska äta mycket kött. Vi tycker att man ska äta lagom med kött.

Vad är lagom mycket kött?

– Det är någonstans mellan 0,5 till 1,5 gram protein per kroppskilo. Kött innehåller cirka 20 procent protein så om man intar allt protein från kött, innebär det att en kvinna som väger 60 kilo ska äta cirka 300 gram kött om dagen.

Annika Dalhgqvist understryker dock att allt protein vi äter inte kommer från kött.

Sjuka och överviktiga

Hon anser att LCHF-dieten är bra främst för dem som är sjuka och överviktiga.

– Vi som är metaboliskt sjuka och insulinresistenta ska vara försiktiga med kolhydrater, för vi tål dem inte. Men dem som är friska och tål mer kolhydrater, får förstås pröva själva vad som är bäst för dem.

Varför är protein från kött så bra?

– Det innehåller bra proportioner av de aminosyror som vi behöver. Jag anser därför att man ska äta mer animaliskt protein än vegetabiliskt.