Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Söker efter liv i glaciärsjön

Publicerad 2012-02-09

Här är märkliga arter som hittats världen över

I går nådde borren vattnet – som inte rörts på 20 miljoner år.

Frågan är nu vilka arter som kan tänkas simma i Antarktis-sjön.

Finns märkligare varelser än Conan Bakterien, till exempel?

Aftonbladet listar andra otänkbara livsformer som hittats på jorden minst gästvänliga platserna.

En bit av isen som plockats upp under Antarktis.

Vostoksjön ligger djupt, fyra kilometer under Antarktis istäcke. I 40 graders kyla har forskarna borrat och borrat under en månad. I går kom rapporter om att de nått fram.

Vattnet har varit orört av vind och ljus – totalt isolerat från omvärlden – sedan uppåt 20 miljoner år tillbaka.

150 sjöar finns, vad vi hittills känner till, under isen i Antarktis. Vostok är den största – ungefär dubbelt så stor som Vänern, men mycket djupare.

"Liv är fantastiskt"

Carl Pilcher är chef för Nasas astrobiologiska institut. Forskarna som letar efter tänkbara livsformer i rymden, har märkvärdigt liv på jorden som utgångspunkt.

– Allt jag fått reda på har lärt mig hur fantastiskt liv är – särskilt dess förmåga att anpassa sig, säger han till nyhetsbyrån AP.

Ingen vet vilka livsformer som döljer sig i Vostoksjön. Om liv finns anses det vara ytterligare ett tecken på att förutsättningar för liv på andra planeter är tänkbara.

Men några större bestar väntar man sig inte hitta. Mikrober, små encelliga organismer som inte kan ses med blotta ögat, är tillräckligt för att få vetenskapsmännen att gnugga händerna.

Konstiga liv på konstiga platser

Här är några exempel på extraordinära arter som forskare tidigare sprungit på där de minst anat:
 

  En liten räka fångades på en video av Nasa, där den flöt under tjock is i en annan del av Antarktis.

  Rörmaskar får sin energi från aktiva varma källor i de lägst belägna djupen i Stilla havet och Atlanten.

  "Conan Bakterien" eller "världens tuffaste bakterie" kallas ett litet liv i Guiness rekordbok. Conan hittades för 55 år sedan i en konservburk med kött. Den överlever och kan till och med reparera sig själv i strålning, som skulle döda de flesta andra organismer.

Halvmeterhöga levande kägelformade torn hittades i höstas i den 160 meter djupa sötvattenssjön Untersee i Antarktis. De består av kolonier av cyanobakterier, som byggt upp käglorna under tusentals år.

I den extremt sura floden Rio Tinto i Spanien frodas liv.

Arsenik är ett gift som får de flesta att må dödsdåligt. En ny bakterieart som hittats i Mono Lake i Kalifornien i USA är den första kända livsform som tvärtom är beroende av giftet för att bygga upp sitt DNA och sina proteiner.

Chiles Atacamaöken är så torr att forskare använder den för att studera hur företeelser skulle fungera på Mars. I luften har flera olika arter hittats, som tycks trivas bra.

I en sydafrikansk guldgruva hittades en mikrob som lever på radioaktivitet.

Källa: AP, National Geographic, Illustrerad Vetenskap.