Borg utesluter inte att Sverige går med i europakt

Publicerad 2011-12-09

Men S säger nej

Finansminister Anders Borg (M) utesluter inte att Sverige ska gå med i den nya europakten.

Men beskedet om vi ska stå utanför eller inte dröjer.

– Det är bra med mer budgetkontroll, men förslaget måste analyseras ordentligt, säger han.

Efter hårda förhandlingar i Bryssel i natt stod det klart att det inte går att få alla 27 EU-länderna att ställa sig bakom en förändring i Lissabonfördraget för att skärpa budgetdisciplinen i medlemsstaterna. I dag stod det klart att alla länder är för – förutom Storbritanien som hårdnackat säger nej.

Men samtidigt har 17 euroländer och sex andra EU-länder enats om att gå vidare på egen hand och ta fram ett mellanstatligt avtal – en så kallad europakt – vid sidan av EU:s lagstiftning och fördrag, för ökad budgetdisciplin. Sverige, Tjeckien och Ungern har valt att avvakta.

Blandad eftersmak

För att länderna som gått med i pakten ska kunna arbeta vidare så krävs en förändring av Lissabonfördraget, något som alla svenska partier förutom V är positiva till. Det visade sig efter ett möte med EU-nämnden i riksdagen i morse.

I dag kommenterade också finansminister Anders Borg nattens mangling i Bryssel. Han tyckte att resultaten gav en blandad eftersmak.

– Det är bra om vi inte får en bred förändring av EU-fördragen som leder till den osäkerhet som alltid följer av folkomröstningar och ratificeringar. Vi behöver stabilitet och trygghet, inte ny osäkerhet, säger han.

”Behövs väsentligt större framsteg”

Men Borg såg också med oro på situationen i Sydeuropa:

– Det skulle behövas väsentligt större framsteg när det gäller länderna som har problem med sin ekonomi. Reformbehovet i länder som Italien, Grekland och Spanien är mycket betydande och man är långt i från framme där man behöver vara.

 Han ville inte ge något besked om Sverige ska gå med i europakten eller inte.

 – Det är bra med mer budgetkontroll men nu har vi inte sett hur förslagen ser ut. Nu måste vi få hem dem och analysera dem, säger Borg.

• Men om vi inte går med, finns det inte en risk i att vi hamnar utanför?

– Det finns en sådan risk och därför är det viktigt att vi intensifierar vårt arbete, Sverige har en starkt ställning i EU och så ska det förbli. Vi är precis lika mycket européer som fransmännen trots att vi inte är med i euron.

Bidrar med pengar till IMF

Förutom frågan om europakten så är även frågan aktuell om Sverige ska bidra med pengar till Internationella Valutafonden (IMF) för att hjälpa krisande euroländer. Alla partier i Sveriges riksdag, förutom SD och V, är för detta.

– Sedan 1948 har Sverige alltid ställt upp när IMF behövt hjälp. Det är för det första för att man aldrig förlorar pengarna. Ett lån till IMF har väldigt hög trygghet. Sedan ska vi så klart pröva så att det här sköts på ett bra sätt, säger Borg.

S nobbar europakten

Även Socialdemokraterna är alltså positiva till att Sverige ska hjälpa krisande euroländer trots att vi står utanför euron. Men på en pressträff i dag berättade Håkan Juholt att partiet inte vill att Sverige ska ansluta sig till europakten.

– Av den enkla anledningen att vi inte är med i euron och inte har för avsikt att vara med, säger han.

S är positivt till att Lissabonfördraget förändras, men var missnöjda med att ett socialt protokoll – som även V och MP ville se – kom på tal.

– Vi beklagar att regeringen inte tagit detta tillfälle i akt att lyfta fram ett socialt protokoll som vid sidan av de ekonomiska åtgärder säkrar löntagarnas sociala trygghet och förhindrar lönedumpning i Europa, säger Håkan Juholt.

ANNONS