Tre vanligaste städmissarna

Uppdaterad 2011-12-20 | Publicerad 2011-12-19

Många kämpar med städningen inför julen.

Här listar städexperten Anneli Hursti de vanligaste städmissarna och hur du lyckas med städningen inför den stundande helgen.

– Ett vanligt misstag är att inte använda rätt verktyg och medel, säger hon.

Städexperten Anneli Hursti från Hemfrid berättar hur du lyckas med din städning.

När julen är här vill vi kunna njuta en en välstädat lägenhet eller ett hus.

Inför årets julstädning berättar städexperten Anneli Hursti från städföretaget Hemfrid de tre vanligaste misstagen som svenskarna gör.

– Ett vanligt misstag är att inte använda rätt verktyg och medel. Ta exempelvis dukar och moppar i mikrofibermaterial en ren fröjd att städa med och det bästa är att man kan minimera användandet av medel till nästan noll.  Det är viktigt att man tvättar dukarna och moppen efter varje gång. Jag kan också tipsa om ett favoritverktyg - en torrmopp. Den drar till sig dammet och får även med grus som jag lätt drar ihop i en hög och sen borstar upp. Den ska stå på ett ställe där man lätt kan plocka fram den vid behov. Istället för att plocka fram dammsugaren en till två gånger i veckan tar jag istället och drar några drag varje dag med torrmoppen som jag sen lätt skakar av ute på trappen, berättar hon.

Håll efter hela tiden

Två andra vanliga missar är att folk inte håller efter.

– Det är bättre att städa lite åt gången än att det blir en storstädning varje gång man väl tar tag i det, menar Anneli Hursti.

– Att saker inte har en egen plats utan läggs lite här och där upplevs som mycket stökigt och samlar gärna mycket damm.

Spela musik

För att lyckas med städningen har hon några bra knep att ta till.

– För det första gör stunden lite trevlig genom att sätta på bra musik. Planera också in en liten belöning till dig själv och de som medverkar om ni är fler. Man kan ju faktiskt också se det som ett av veckans träningspass.

Lägg upp det systematiskt

Anneli berättar att det är viktigt att planera städningen.

– Det finns lite olika sätt att lägga upp det hela på. Antingen bestämmer man en dag eller två i månaden då veckostädningen ska ske eller så delar man upp och gör kanske ett rum varje dag. När man väl utför städningen är det viktigt att lägga upp det systematiskt. Ta dig från punkt A till punkt B utan att distraheras och fastna något annat. Först dammning/avfläckning börja från den vänstra sidan innanför dörren och ta dig runt i rummet (hyllor, speglar,tavlor, prydnadssaker) tills du kommer tillbaka på den högra sidan om dörren. Dammsug sedan stoppade/klädda möbler på och under soffkuddar och sedan golvet och lister. Ibland får man krypa ner på alla fyra så man kommer åt ordentligt under möbler. Glöm inte heller att ta under mattkanten där det gärna kryper in grus och smulor. Sist fuktmoppas golvet, säger Anneli Hursti.

Vad behöver du hjälp med?

Hitta personal som passar dig där du bor:

Hemstädning

Flyttstädning

Snickeri

Målning

Badrumsrenovering

Vad behöver du hjälp med?

Hitta personal som passar dig där du bor:

Hemstädning

Flyttstädning

Snickeri

Målning

Badrumsrenovering

Minimedia

Följ ämnen i artikeln