Röda korset vill sparka 70

Publicerad 2012-04-21

Bengt Westerberg avgick som ordförande 2010.

Westerbergeffekten har blivit omvänd.

72 000 medlemmar har lämnat Röda Korset på två år.

Nu planerar organisationen att sparka 70 anställda.

Bengt Westerberg, partiledare för Folkpartiet, 1985.

Röda Korset har de senaste åren drabbats av flera skandaler – något som skadat förtroendet. Förra året lämnade 28 000 medlemmar organisationen, året innan försvann 44 000, skriver TT.

Vill sparka 70

Nu planerar Röda Korset att sparka 70 anställda.

– Vi ska jobba med att effektivisera och spara pengar, det här är ett led i detta, säger generalsekreteraren Ulrika Årehed Kågström, som lagt fram förslaget till styrelsen som fattar det formella beslutet nästa fredag.

Årehed Kågström säger att organisationen nu jobbar med att bygga upp förtroendet efter skandalerna.

– Det tar tid att bygga ett förtroende som är raserat. Vi har märkt att det har börjat vända, men jag är försiktig med att ta ut något i förskott. Ett förtroende är så skört, det är lätt att rasera men tar lång tid att bygga upp, säger hon.

Regionkontor läggs ner

De anställda som troligtvis kommer att få gå jobbar inom centralorganisationen och de runt 1 100 lokalföreningarna ska inte påverkas.

– Vi har 30 000 frivilligarbetare som gör ett jättebra jobb, vi behöver inte ha centralt anställda i samma utsträckning längre, säger Ulrika Årehed Kågström.

Tolv av organisationens 16 regionkontor ska också läggas ner, men inte heller det ska drabba de lokala verksamheterna, enligt Årehed Kågström.

I juni 2009 häktades kommunikationschefen Johan af Donner och det avslöjades så småningom att han blåst Röda Korset och Cancerfonden på nästan åtta miljoner kronor.

Dömdes till fängelse

Han dömdes i tingsrätten för grovt bedrägeri och grov trolöshet mot huvudman. I april förra året la hovrätten till också grovt mutbrott till domen och fastställde straffet på fem års fängelse.

I januari 2010 blossade en debatt om ordförande Bengt Westerbergs och generalsekreteraren Christer Zettergrens löner och hård kritik riktades mot männen.

Skandalerna drabbade Röda Korset hårt; många medlemmar lämnade organisationen och personal fick sägas upp. Hösten 2010 avgick Bengt Westerberg som en konsekvens av det.

Westerbergeffekten blev ett begrepp efter valet 1985 när Folkpartiet, med Bengt Westerberg som partiledare, fick kraftigt ökat väljarstöd.