Vill se extremväder i valdebatten

Publicerad 2014-08-23

En extrem vädersommar går inte att ignorera, anser Miljöpartiet, som vill byta fokus i valdebatten – från flyktingkostnader till klimatkostnader.

Medan regeringspartierna satt och förhandlade om sitt valmanifest på statsministerns sommarresidens Harpsund höll Åsa Romson sommartal i spöregn på Rinkeby torg i Stockholm på lördagen.

– De flyktingkostnader som allianspartierna just nu sitter och gnabbas om på Harpsund är en västanfläkt i jämförelse med klimatkostnader. Ekonomiskt ansvarstagande är att omedelbart börja minska utsläppen och klimatsäkra Sverige, sade Romson.

Het valfråga

Sedan statsminister Fredrik Reinfeldts sommartal förra helgen har den ökande flyktingströmmen från bland annat Syrien och Irak blivit en het valfråga, ofta i kombination med vad det innebär för kostnader och hur det påverkar budgetutrymmet för olika satsningar.

Romson radade upp orter som efter sommaren kopplas ihop med extremt väder: Getinge, Munkedal, Sala, Kristinehamn och pekade på vilka enorma summor som översvämningar, skred och erosion medför för samhället. En statlig utredning från 2007 bedömde att kostnaderna kan bli 100–240 miljarder kronor fram till 2100, beroende på hur stora effekterna blir.

Öppna ögonen

– De här kostnaderna kan inte Allianspartierna blunda för när de sitter på Harpsund i dag, sade Romson.

Miljöpartiet har sedan tidigare ett förslag på drygt en miljard kronor om året som ska gå till kommunernas arbete för att klimatsäkra sig.

Romson passade också på att lyfta upp partiets förslag för att rusta upp miljonprogrammen.

– Vårt mål är att alla miljonprogramsbostäder ska vara upprustade till modern standard och hög energieffektivitet senast 2025, sade hon.

En del i förslaget är att rot-avdragen ska utvidgas, så att de också ska kunna användas för klimatsmarta renoveringar av hyreshus.

TT

Följ ämnen i artikeln