Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Fridolin om MP:s brist på regeringserfarenhet

Publicerad 2014-05-31

GÖTEBORG. 33 år efter att Miljöpartiet bildades satsar man nu stenhårt på att vara med och ta över regeringsmakten efter valet i höst.

Trots att man helt saknar erfarenhet att sitta i en regering menar språkröret Gustav Fridolin att riskerna är få.

– Vi har samarbetat med flera olika regeringar och är vana vid att göra kompromisser, säger han.

I dag inledde Miljöpartiet sin kongress på Svenska Mässan i Göteborg. Partiet, som gjorde succé i EU-valet och vann två nya mandat, ska nu lägga fram planen för hur framgången ska kunna upprepas i riksdagsvalet i höst.

Kongressen inleddes med att språkröret Gustav Fridolin talade inför ombuden. Han gick till hård attack mot Alliansregeringens klimatpolitik. Efter talet berättade han att MP ska försöka få miljön och klimatet att bli en central fråga även i höstens valrörelse.

– Vi måste visa människor att klimatpolitik både är det stora vi kan göra, men även praktiska saker här hemma. Vi måste se till att tågen går i tid, rusta upp våra förorter och få ett modernt energisystem och att vi köper in mat till skolan från de lokala bönderna, säger han.

Lovade en feministisk regering

I talet lovade Fridolin att Miljöpartiet ska vara med och bilda en feministisk regering i höst om man lyckas besegra Alliansen.

– Det handlar om en mer jämställd föräldraförsäkring, att få till jämställda ledningar i de svenska bolagen och att vi satsar på de yrken där många kvinnor jobbar. Det är ofta yrken som vi styr över politiskt, vi vill ha höjda lärarlöner och satsa på bättre villkor i vården om omsorgen.

Miljöpartiet har meddelat att man vill regera tillsammans med Socialdemokraterna efter valet i höst. Fridolin var i talet öppen med att partierna står långt i från varandra i flera frågor, men att det inte är konstigt att olika partier tycker olika.

Aldrig suttit i en regering

33 år efter att Miljöpartiet bildades har man aldrig suttit med i en regering. Under perioden 1998-2006 hade man ett parlamentariskt samarbete med S-regeringen och Vänsterpartiet som innebar att man hade ett antal medarbete i regeringskansliet.

Men MP:s brist på erfarenhet menar Gustav Fridolin inte är något större problem, även om det blir ett hårt och tufft jobb om man vinner valet.

– Vi är ett parti som styr i 100 av Sveriges kommuner och de flesta landsting. Vi har under den här mandatperioden haft ett samarbete med Alliansen om hur Sverige ska möta rasism med humanism. Vi samarbetade med den socialdemokratiska regeringen i många år, säger han.

Han menar också att de gröna är mycket vana vid att kompromissa.

– Vi vet att politikens livsluft är den typen av samarbete.

Följ ämnen i artikeln